Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 7 fra UGANDA . September 2002. Av Tor Foss

Vi kom til Uganda etter at folketellere hadde gått rundt og skrivi den del av verden inn i manntall. Grovresultatene forelå før vi reiste hjem. Uganderne var nå blitt 24,6 millioner, en økning på 7.9 millioner siden 1991.

Da jeg var første gang i Uganda i 1963-65, var befolkningen på ca. 8 millioner. På tross av AIDS, malaria, tuberkulose og en rekke andre livstruende sykdommer. 20 års borger-krig, som med sine ettervirkninger fortsatt utsetter deler av befolkningen for enorme lidelser, særlig i nord, fortsetter befolkningen å øke. Også på tross av familieplanleggingstiltak.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 6 fra UGANDA . Mai 2001. Av Tor Foss, medlem av prosjektkommiteen

Abessinske krøniker, heter ei bok som kom på norsk ifjor. Den er skrivi av en ung baganda fra ekornklanen, en av Bugandas 52 klaner; Moses Isegawa. Tittelen henspeiler på det engelske ordet Abyss,- Avgrunnen. Boka som har fått mesterlige omtaler og sammenliknes med Salman Rushdies og Gabriel Garcia Marques verker, handler om en oppvekst i et Uganda fylt av vold og terror med diktatur og borgerkrig over et tidsrom på 20 år, samtidig som den nye pesten «Slim» begynner å spre seg med uhyggelig fart. HIV/ AIDS som blei pestens navn, rammet Uganda blant de første land i Afrika, og den rammet hardt.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 5 fra UGANDA . JUNI 1999. Av Tor Foss, medlem av prosjektkommiteen

På den ene side rein rutine,det er femte besøk på like mange år i Uganda. På den andre side er det hver gang som jeg trår inn i en annen tid når jeg kommer til Entebbe flyplass. Det er som en reise i tid, ikke bare i rom. Og som kjent går ikke tida i Afrika,-den kommer Jeg er her med alle sanser, lukt, syn, hørsel.Ja i Uganda kan jeg tilogmed høre sangen til sikadene. Hjemme spiller ikke lenger gresshoppene for meg. Som vanlig overfalles vi av sjåfører med det ene tilbud bedre enn det andre, men der dukker vår faste sjåfør Paul opp og loser oss ut til bilen.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 4 fra UGANDA . November 1998. Av Tor Foss

8 timers venting på Gatwick flyplass utenfor London. Tross alt et trivelig sted, og med hver vår halvliter på Red Lion pub sitter Torstein og jeg å venter på at British Airways skal gi oss videre skyss til Entebbe.

Da dukker de opp ­ vi må gni oss i øynene. To engelske bobbies, riktignok ikke i hjelm, men med lue og i skjortearmene – men der stopper også likheten.

To mann med skuddsikre vester og maskinpistoler i skuddstilling, som patruljerer shoppingområdet på Gatwick flyplass i England! Og vi er ikke engang kommet til Afrika.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 3 fra UGANDA . Mai 1997. Av Tor Foss

Uganda-pendlerforeningen ­ vi er vel kvalifiserte for den nå ­ Hildur, Torstein og jeg, der vi sto på Entebbe airport 1. mai og venta på transport til Kampala.

Situasjonen i Sentral-Afrika var noe spesiell i disse maidagene. Kabilas styrker sto bare noen mil utenfor Kinshasa, og i nord i Sudan var John Garrangs SPLA på frammarsj mot Juba. De er gamle venner og lærlinger av president Museveni. Så er også flere andre afrikanske ledere og opposisjonsførere. Tidsskriftet Time karakteriserte i april d.å. Museveni som en «godfather»i ferd med å utvikle et nytt Sentralafrikanske forente stater.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV nr. 2 fra UGANDA . Mai 1996. Av Tor Foss

Vi nådde Kampala to dager etter presidentvalget. Museveni vant en overveldende seier ­ 74 %, og ingen innvendinger fra de internasjonale, deriblant norske observatørene.

Vi, det er Torstein og meg som reiser for prosjektet, og Hildur som reiser i familieærend.

Prosjektet det er i en liten landsby 2 timers kjøring nord for Kampala, hvor Venner av Uganda har fått boret 2 brønner, og nå skulle vi legge første hånd på byggingen av en barneskole. Det var fase to i vårt landsbyprosjekt. Mer om dette etterhvert.

Les videre

Gjensyn med Uganda

REISEBREV fra UGANDA . Februar 1994. Av Tor Foss

12.desember 1963 dro Norges første fredskorpsgruppe ut. Reisen gikk til Uganda i Øst- Afrika, og oppholdet varte i 2 år for de 17 ungdommene som var med.

I februar i år reiste 17 medlemmer av Venner av Uganda på ny til landet, som av Winston Churchill, ble kalt Afrikas perle.

Denne gang varte oppholdet bare i 7 dager. Det var en kombinert studie,- og mimretur for deltakerne som alle hadde vært hjelpearbeidere i landet. I gruppa var vi fire som kunne feire 30 års jubileum for vår første reise: Randi Sørsdahl, Ingrid Opdøl, Toma Gerrard og meg selv, Tor Foss.

Les videre