Vi besøker vennskapsskolene i Uganda

Vevelstadåsen skole i Ski er vennskapsskole med Walukunyu barneskole i Luwero, Uganda. De norske elevene samlet inn 3000 kr, som de ville bruke til sportsutstyr til sine ugandiske venner. Anne Carling og Aase Jørgensen fra VaU besøkte Uganda i mars. Først handlet de uttstyt i Kampala: håndballer, fotballer, volleyballer med nett, basketballer med kurver, hoppetau, diskos, bortennisutstyr, . . . til skoleelevene i Walukunyu. Det ble tatt imot med stor begeistring.

Fint med nye baller!

Barn kan hoppe tau i Uganda også!

 

Lys på skolen i Walukunyu!

Koking av grøt til skolebarna i Walukunyu

VaU-medlemmene Drude, Einar og Cato har vært på besøk i Walukunyu sammen med vår venn, ingeniør Richard Kizito. Richard har nå installert solpanelene på skolebygningen med lampe i lærerværelset og to lamper i to klasserom. De har gjennomført en offisiell «åpning», der lyset ble slått på, til begeistring for elever, lærere og resten av landsbyen.

Samtidig har skolen fått erstattet det største kokekaret som var gått i stykker med et nytt som er laget i rustfritt stål og ser meget bra ut, forteller Drude.

VaU har også hjulpet til med å bygge en kokeovn ved skolen. Nå får alle barna en porsjon grøt hver dag. Det hjelper dem til å holde seg våkne til læring og leik gjennom skoledagen.  Når de nå også har fått lys i to klasserom, har de i tillegg sjansen til å lese lekser etter mørkets frambrudd.

Vi gratulerer!

 

Lys til skolene

 

Vil du støtte lys til skolene ”våre” i Uganda?

  • Lærerne ved vennskapsskolene våre har ønsket seg lys i et klasserom. De ønsker å gi elevene sjanse til å lese lekser om kvelden eller om morgenen før skoletid. Hjemme hos barna fins det enten ikke lys, eller svært dårlig lys. Skolegruppa i Venner av Uganda finansierer nå lys til et av klasserommene på skolen i Walukunyu. Det planlegges ferdig i januar 2012. Solcellepanel på taket skal gi strøm til tre lamper i ett av klasserommene pluss lys på lærerværelset. Les videre

Skolehagen i Walukunyu

Landsbyyen Walukunyu har en skolehage som VaU har bidratt til. Det betyr at de trengte et låsbart sted til oppbevaring av redskap og annet. En nordmann som hadde arbeidsoppdrag i Uganda skaffet en container som kunne låses.

Containeren i Walukunyu

Firmaet EnergoProjekt Niskogradnja trengte den ikke lenger og ville selge den til oss for 7000 kroner. Men det drøyde før vi fikk regninga. I høst fikk vi et brev fra EnergoProjekt Niskogradnja. Der sto det følgende: We have decided to donate the container to your School Project. De ga uttrykk for begeistring for arbeidet vi gjorde for skolene i distriktet. Så de mente at vi fortjente å få containeren gratis. Tusen takk! Det er Walukunyu og vi i skolegruppa glade for

Venner av Ugandas prosjektaktivitet

I 1994-95 fant foreningens styre ut at tiden var inne for et mer aktivt engasjement i Uganda. Venner av Uganda hadde i alle år satt til side noe midler fra medlemskontigenten. Medlemmenes varierte fagkunnskap, kjennskap til landet og engasjement utgjorde en viktig ressurs. Etter samtaler med Ms. Edith Sempala, den daværende ugandiske ambassadør for de nordiske land, ble det bestemt at foreningen skulle innlede samarbeide med landsbyen Walukunyu i Luwerodistriktet. Blant de faktorer som gjorde at valget falt på Walukunyu var at Luwero ble særlig hardt rammet under borgerkrigen, og at landsbyen kunne nåes relativt raskt fra Kampala. Viktigst var det likevel at landsbyen trengte stimulans for å komme ut av den apati som preget mange som følge av den vanskelige situasjon de levet under.

Les videre