Catobrev 14

Førjul under ekvator

Julestemningen blir litt annerledes når termometeret viser en morgentemperatur på femogtyve grader og solen er fremme tolv timer som alltid.  Nå er det akkurat en uke igjen til julaften. Skoleåret sluttet sist fredag og landets tusenvis av internatskoleelever dro hjem med sine madrasser og øvrige habengut.  Så er det venting til ut på nyåret for alle avgangselevene før eksamensresultatene kommer, P7 i januar/februar, S4 litt senere og S6, A-level, til sist.  Det er skjebnetunge greier, hvor mange som får oppfylt sine forventninger om mulige veivalg skal være usagt.  Dessverre er det jo ikke bare eksamensresultatene som er avgjørende, det spørs om penger også. 

Alle hjemkommerne er i grunnen det som mest preger førjulstiden og gjør den spesiell.  Spede tilløp til juledekorasjoner i en del butikker ser vi nok, noen spanderer en helside i avisen på tilbud i anledning Idd og jul.  Idd al fitr, slutten på Ramadan, var i forrige uke så sammenfallet var ikke helt hundre prosent, men det gjorde nytten for den delen av handelsstanden som har råd til store flerfargede avisannonser.

Ellers er det andre handelstransaksjoner som preger avisene for tiden.  The Monitor hadde fått tak i Julia Ssebutindes rapport etter undersøkelsen av forholdene omkring kjøpet av ubrukelige helikoptere til forsvaret, UPDF.  Den ble overlevert regjeringen for et par års tid siden, og den er stadig til behandling.  Men Monitor kunne altså fortelle i forrige uke at en del prominenser med presidentens bror, generalløytnant Salim Saleh i spissen, hadde skodd seg på den affæren.  Salim Saleh hadde tatt imot en provisjon på 800 000 $ fra privatimportøren av to helikoptere fra Hviterussland.  De var dessverre ikke flyvedyktige og er aldri blitt det.  Presidenten sier han ba SS ta imot pengene for å bruke dem på krigsinnsats mot LRA i nord, mens SS selv forteller at det var en uortodoks måte å finansiere tiltak og fattigdomsbekjempelse i det samme nord på.

Samme dommer Julia er nå i sving med en annen undersøkelse, korrupsjon i URA, Uganda Revenue Authority.  Der har hun avdekket mye snusk, enkelte av de avslørte har sett seg best tjent med å forlate landet.  Rapporten skrives nå, og skal en dømme etter det som er kommet frem og offentliggjort fra avhørene, blir den sterk lesning. 

En annen rapport vi venter på, er den fra Porterkommsijonen.  Den har gransket mer eller mindre lyssky affærer i Kongo, igjen med blant andre Salim Saleh i søkelyset.  Rapporten skulle etter planen foreligget nå, men den er kanskje vanskelig å skrive.  Justice Porter er britisk og etter hans opptreden i avhørene å dømme, er han troende til å rapportere uten hensyn til oppdragsgivernes, dvs. regjeringens, preferanser.  Om det samme gjelder resten av kommisjonen, skal være usagt.

Så det er litt andre typer julehandel som preger avisene våre her enn den jeg ser på nettutgaven av osloavisene.  Jeg er innom dem omtrent daglig uten å få hjemve av den grunn.  I slutten av november var jeg forresten der oppe og risikerte liv og lemmer i mørke og hoilkeføre, det er definitivt bedre å være her!

Og juleforberedelse har vi holdt på med helt siden tidlig i «høst».  To kalkuner går og venter oppe i Namengo, Pallisa, forhåpentlig har de ikke vokst seg større enn at de får plass i min lille gassfyrte stekeovn.  De medbragte julepresangene ligger i skapet mitt og venter, vi lager en liten «julekveld» bare for å få dem distribuert, så begynner jula for alvor med midnatssmesse den 25.

I håp om at vår utmerkede webmaster CEP får dette «på» i tide, ønsker jeg alle som orker følge med i epistlene mine en riktig GOD JUL!

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>