Catobrev 73

Tempus fugit…

Vi skriver allerede 3. januar 2009. Ifølge en kommentar i «The Independent» betyr det at vi har begynt på et år som for Ugandas vedkommende blir «et cetera», mer av det samme. Det kan se slik ut, fjoråret begynte med drivstoffkrise fordi uroen i Kenya stoppet tilførslene. Ved dette nyåret er det nesten like ille, uten noen uro hos naboen å skylde på. Rørledningen fra Mombasa til Eldoret er riktignok under reparasjon og veimyndighetene har innskjerpet aksellastrestriksjonene slik at transportørene hevder deres kapasitet er redusert med 25%. Det kan vel hende at tilførslene er litt redusert i forhold til det som var vanlig i gamle dager, men det er mye som tyder på at «noen» ser seg tjent med å skape en kunstig knapphet som kan utnyttes. De store leverandørene har vært mer eller mindre uten bensin et par måneder nå, men det er stadig mulig å finne små tappesteder der tanken kan fylles, men til en pris. På bygda har foretaksomme småentreprenører bensin på tilbud i plastkanner til oppimot 10 000 shilling eller så per liter, det blir drøye 40 kroner det.

Les videre

Catobrev 72

En bok.

Jeg har nettopp lest ferdig en bok av Ngugi Wa Thiong«O som alle med interesse for afrikanske forhold burde lese. Ngugi Wa ThiongÕO er kenyaner og har lenge foretrukket å skrive bøkene sine på Gikuyu, men oversetter dem selv til engelsk Både ifølge bokomslaget og etter ganske mange andres mening er han en av Afrikas fremste forfattere og en nestor blant dem.

Les videre

Catobrev 71

40.000 jenter…

Lørdag 2. august hadde Saturday Vision en forside som ga meg en søvnløs natt. En undersøkelse finansiert av Verdensbanken hadde vist at år om annet blir omkring 40 000 jenter i de øverste klassene i «folkeskolen», P5 Ð P7, seksuelt misbrukt av lærerne sine. Når vi dessuten vet at drøyt halvparten av de sakene som venter på domstolsbehandling er såkalte Ódefilement casesÓ og det dessuten er sterke indikasjoner på at jentene i videregående skole ikke er særlig trygge heller, kan vi forsiktig plusse på 10 000 til. Totalt 50 000 misbrukte jenter i året, det er nesten 140 om dagen.

Les videre

Catobrev 70

Arbeidsliv

Det er arbeiderrepresentanter i nasjonalforsamlingen, men dem hører vi ikke mye til. Lederen for den gruppen er en lege som også er formann for Lægeforeningen, men han er mest opptatt med krangel internt i foreningen. For arbeidere gjør han ikke stort, han kan knapt ses som en representant for en arbeiderbevegelse. Noe slikt har vi ikke, selv om M7 har en fortid som sosialist og tilhenger av Franz Fanons revolusjonære tanker. Men det er lenge siden det…

Les videre

Catobrev 69

20 små liv

… gikk tapt i en brann forrige uke. Et av dormitoriene på Budo Junior School tok fyr og tyve av småjentene i åtteårsalderen klarte ikke å komme seg ut. De ble begravet i går, samtidig kom det melding om en ny dormitoriebrann, uten dødsofre denne gangen, men nok en påminnelse om hvor risikabelt det er å sende fra seg barna sine til overfylte skoler som først og fremst er forretningsforetagender.

Les videre

Catobrev 68

«Professional Army…»

Generalmajor James Kazini sitter fengslet i Luzira nå; «Generalkrigsretten» dømte ham til tre års fengsel for å ha forårsaket statskassen et tap på 61 millioner skilling. Retten fant det riktignok ikke bevist at han hadde medvirket til å rulleføre fiktive soldater, «spøkelser», som har kostet atskillig mer enn det temmelig beskjedne beløpet han ble dømt for, men han ble altså ansett som såpass frynset at han fortjente tre år i bua. For andre tiltalte fortsetter saken på tredje eller fjerde året mens han overveier anken, han har overhode ikke til hensikt å søke benådning. Samme Kazini var nylig innblandet i en sivil batalje også en lege som er nabo til â»juniorfruenâ» hans fikk seg en omgang, blant annet et slag i skallen med generalens pistol, fordi han angivelig gjemte henne etter at hun var kommet sent hjem. Den saken endte i et utenomrettslig forlik.

Les videre

Catobrev 67

22 år…

Det er stas i dag med feiring av NRMs inntog i Kampala og slutten på 5 års borgerkrig. «Alle» ser ut til å være enige om at ugandere flest har en tryggere tilværelse nå enn den gang, ellers spriker oppfatningene. Musevenis «fundamental change» fra talen da han ble tatt i ed som president er blitt til et slagord om «no change», mange synes det er leit.

Les videre

Catobrev 66

Det brenner hos naboen…

Vi tilbragte nyttårshelgen i nasjonalparken omkring Mburosjøen og hadde et par fine dager med fottur hos imapala, sebra og bøfler, båttur på sjøen for å hilse på flodhest og krokodiller. Størst lykke hos den yngste turdeltageren på to og et halvt år gjorde nok apekattene som romsterte omkring hytta vår. Jeg hadde glemt å lukke bilvinduet, så en hadde vært innom bilen og funnet seg en banan som hun satt på biltaket og delikaterte seg med.

Les videre