Familier i Vedco-prosjektet: Andre møte med Alice Nazule og familie, februar 2007

Alice tar i mot oss når vi kommer. Hun synes at arbeidet går fint og hun er veldig ivrig. Hennes problem for tiden er at det er lite regn. Som jeg skrev sist er Alice en hardt arbeidende kvinne og hun prøver seg på stadig flere områder.

Alice har kjøpt og plantet 30 mangotrær. Det tar ca. 3 år før de bærer frukt. Hun viser oss rundt. Vi får se en søtpotet åker og hun forteller at hun har en større et annet sted. På et stort område dyrkes det kassawa. Det tilhører hennes bondegruppe. Hun har en egen kassawaåker ved siden av. Gruppen har fått 100 000 ushs for å selge kassawa. (1000 ushs er ca. kr. 3,75) For de pengene har de kjøpt ei ku. Den har allerede fått en kalv som er i pensjon hos Alice. De håper etter hvert å få en okse som de kan bruke til å pløye.

Alice hadde kjøpt noen kaffeplanter med støtte fra VEDCO. Det var ikke nok for salg ennå.

Grisen hadde igjen fått 8 unger. Alice hadde solgt 3 for å kunne kjøpe en ny han gris. Den forrige var blitt syk og døde. Fire grisunger skal tilbake til VEDCO. Grisen var allerede gravid igjen.

Det krydde av høner i en stor hønsegård. 50% av dem skal tilbake til VEDCO. Hun hadde bygget et verpehus for hønene. Det hadde hun lært fra VEDCO.

Mannen var ivrig opptatt sammen med en til med å lage murstein. Han fortalte at de trengte et større hus. Det de hadde var for lite for to voksne og åtte barn. Vi fikk så vidt kikke inn og der var ikke store plassen.

Det var fire barn hjemme da vi kom på besøk. To var for små til å gå på skole. En var hjemme fordi hun ikke hadde fått ordnet med skolestart ennå. Hun sa det litt beskjemmet ettersom hun vet vi er ivrige med det at barna skal på skole. En datter var sendt hjem fra skolen fordi hun ikke hadde hatt med seg skolepenger. Hun var den eneste av barna som gikk på privat skole. Det var en katolsk skole hvor det kostet 28000 ushs pr. termin for å gå. Vi spurte Alice om hun hadde pengene og det sa hun at hun hadde. Hun ville sende datteren av gårde neste dag.

Det er flott å besøke Alice og mannen. De er så ivrige og de er et godt eksempel på hvordan de med hjelp fra VEDCO har kommet seg ut av fattigdom, gjennom foodsecurity delen, og nå kan produsere for salg.

Anne Carling, mai 2007

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>