Besøk hos UHR

 

Uganda Heritage Roots   

Frøydis Guldahl og Dag Seierstad på besøk i februar 2010.    

Noe av det som oppmuntra oss mest på vår Uganda-tur, var møtet med så mange idealistiske ugandere. En del folk prøver å gjøre noe med den fattigdommen de ser omkring seg hele tida. En av disse er Milton Wabyona. Han mista foreldrene sine tidlig, men hadde slektninger som sørget for å hjelpe ham gjennom barneskolen. Skole­penger i ungdoms­skolen fikk han fordi det ved skolen var ett stipend for den beste eleven hvert år. Hans eneste sjanse var å jobbe så hardt at han ble den beste. Det klarte han hvert år.    

     

Milton Wabyona

    

Det var musikk og dans som ga Milton trøst når han trengte det. Han traff en musikkgruppe som så at han hadde talent på dette området. De betalte skole­penger i videre­gående skole (A-level) for ham. Milton fikk også stipend og tilbrakte et år på Romerike Folkehøyskole.     

I Kampala fins det mange ulykkelige barn, barn som rømmer hjemmefra og driver gatelangs på grunn av umulige familieforhold. Dette kan være resultat av ødelagte familier, fyll, rus, vold, ekstrem fattigdom osv. Milton har funnet fram til noen av disse barna. Han starta et arbeid for gatebarn i 2003. Da fikk han støtte fra Den Norske ambassaden. Han ønsker å gi barna et innhold i livet. Av egen erfaring visste han at musikk og dans kan gi et slikt innhold.    

Milton tar seg nå av ca 30 barn som får mat, skolegang, et sted å bo, og to timer øvelse i musikk og dans hver dag. De har blitt svært flinke, og har også oppvis­ninger. De dekte faktisk 15 % av utgiftene sine i 2009 fra denne inntekten. De har fått bistand fra forskjellig hold. Medlemmer i VaU har hjulpet en del, men vi har ikke fått med oss Norad. Og VaU er en lite pengesterk organisasjon. Mitt oppdrag var å overlevere $ 850 til driften fra VaU. Å gi disse gatebarna muligheten for et nytt liv, må være en av de viktigste oppgavene som fins. Det livet de har foran seg som gatebarn er kriminalitet, vold, rus og elendighet. Det Milton har gitt dem er et verdig liv. Alle får skolegang. Flere studerer nå musikk, dans og drama på Makerere (Universitetet i Uganda).    

     

Elevene til Milton øver på dansen

    

Dette prosjektet kalles Uganda Heritage Roots (UHR). Den ugandiske arven ligger folkemusikken, sa Milton. Men den ligger også i idealer som solidaritet, ærlighet, hjelpsomhet, verdier som var i hevd i våre foreldres og besteforeldres generasjon. Nå ser det ut som om mistro og korrupsjon er det som rår i Uganda og at disse verdiene er glemt. Derfor er det viktig at vi også oppdrar ungdommene til å fremme de gode, gamle idealene fra generasjonene før oss.    

«Fagert er landet » til ære for norske gjester

  

Som avslutning på vårt besøk hos Uganda Heritage Roots, sang de for oss. ”Fagert er er landet” klang flerstemt ut over gårdsplassen. Det var en rørende opplevelse å høre denne vakre salmen sunget av forhenværende gatebarn uten framtid, nå entusiastiske ungdommer med et ordna liv og planer for framtida.    

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>