Besøk på vennskapsskolene våre

 

"Vi sjekker bøkene i Aristoc hokhandel, Kampala"

Vi sjekker bøkene i Aristoc bokhandel

”Venner av Uganda” har tre vennskaps­skoler. Det vil si at tre norske skoler er knytta til hver sin av disse skolene. Det viktigste er kon­tak­ten mellom elevene på de to skolene, og mellom lærerne. Vi satser mye på brevskriving. Noen norske skoler samler også inn penger til forskjellige saker som skolene i Uganda trenger.I fjor fikk Åsne Seierstad en pris der forutsetningen var at pengene skulle gis videre til et godt formål. Venner av Uganda fikk penger til skolene. Det skolene ønska seg, var bøker og annet undervisnings­utstyr. Tilfeldig­hetene gjorde at vi, to gamle fredskorpsere fra 60-åra, Dag Seierstad og jeg, kom til Uganda akkurat i tide til å levere disse bøkene til skolene. Et trivelig oppdrag! Det første vi gjorde var å hente bøkene i bokhandelen i Kampala.  

Vi var der i mange timer, mens vi sammen med bokhandelens ansatte sjekka at alt var på plass. I tillegg ble det en fornøyelig kveld sammen med bokhandelens ansatte. De gikk inn for oppgaven med liv og lyst. De syntes også det var fint at vi kjøpte bøker til fattige skoler. Det var egentlig ganske betryggende å oppleve hvordan alt ble sjekka og telt etter om det stemte med listene, før bøkene ble pakka. Selv om det i blant blei litt småirriter ende med alt papir­arbeidet og alle underskriftene som måtte til. Men i et land med så mye korrupsjon  som Uganda, var det godt å se at rutinene er på plass.                                                                       

Det var morsomt å oppleve at skolene som vi har vært med å bygge, fungerer, at ungene ser ut til å trives. Likevel er det mye som skiller en skolehverdag i Uganda fra en i Norge. De har nesten ikke bøker. Lærerne har stort sett dårlig utdanning, og de har en ussel lønn og kummerlige boligforhold. Skolene prøver å gi barna et måltid på skolen hver dag. Men det koster penger. Derfor er det ikke lett å få det til regelmessig. I denne delen av Uganda er så å si alle fattige. Det var derfor en stor opplevelse for oss å få gitt dem bøkene. Og ikke minst få være med på overrekkelsen av brev fra norske skoleelever. Som takk fikk vi sang og gode smil. Og vi fikk brev med hjem til vennskapsskolene i Ski, Kolbotn og Hurum.   

 Walukunyu skole 

 

Elever i Walukunyu med noen av de nye bøkene

Utdeling av brev til elever i Walukun yu fra Vevelstadåsen skole i Skil

                                                                           

Kalagala skole  

På Kalagala skole hadde de brukt fantasi og snekkerkunnskaper til å lage en skikkelig fin leikeplass for de aller minste. Da vi kom, var ungene ute, og de ville alle bli fotografert oppå klatrestativet. I tillegg ser vi her sjuendeklassinger som bærer de tunge bokkassene inn i skolebygningen.  

De aller minste barna på leikeplassen

Sterke gutter fra sjuende klasse bærer bøker

Kiralamba skole   

Denne skolen ønsket seg i tillegg til bøker, også 30 pulter. Vi måtte selvfølgelig løpe rundt på skolen og telle at alle 30 var på plass. På en slik lang pult er det plass til fire elever, eller fem, hvis barna er små. 

Nye pulter i et klasserom

Skolen har fått ny vanntank takket være sin vennskapsskole Sætre i Hurum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>