VaUs skolegruppe og aktiviteter

av Frøydis Guldahl

Aase og Ingrid fra skolegruppa på besøk på Kiralamba barneskole

Venner av Uganda har en skolegruppe, som arbeider med prosjekter på vennskapsskolene våre. Vi har tre vennskapsskoler i Uganda, Walukunyu, Kiralamba og Kalegala barneskoler. De har hver sin norske vennskapsskole, Vevelstadåsen, Sætre og Fløysbonn.

Vi har gitt bøker til skolene, vi har hjulpet en skole i gang med skolehage, vi håper å få penger til å kjøpe en kokeovn til en av skolene, og kanskje en vanntank for oppsamling av regnvann.

Skolegruppa i Venner av Uganda ble etablert i 2005 og består av følgende medlemmer: Ingrid Opdøl, leder, Frøydis Guldahl, froydisg@online.no sekretær, Aase Jørgensen, Åge Rønningen, Karl H Solberg og Inger Ubøe, regnskapsfører. Pluss Cato Lund som bor i Kampala og er vår kontakt i Uganda. Gruppa startet med å fortsette arbeidet med å knytte kontakter mellom skoler i Uganda og i Norge. Gavemidler har etter hvert gjort det mulig å hjelpe tre vennskapsskoler (hvorav to ble bygd av VaU på 1990-tallet) med forskjellige ting. ”VaU-skolenes” historie ser du ved å klikke på (link)

Kiralamba barneskole

Vennskapsskolene er:

  • Vevelstadåsen skole – Walukunyu Primary School (bygd av VaU).
  • Sætre skole – Kiralamba Primary School (bygd av VaU).
  • Fløysbonn skole – Kalagala skole.

Lek i friminuttet

Elever og lærere knytter kontakt med hverandre gjennom brevskriving, og forhåpentligvis også besøk en gang. De norske elevene lærer om Uganda, og elevene i Uganda om Norge. Vi tror at dette vil kunne utvikle vennskap til tross for store avstander.

Skolehagen i Walukunyu

Lærerne og foreldrene til barna i Walukunyu ønsket seg skolehage, noe skolegruppa syntes var en god ide. Barn og voksne kan her lære om jordbruk og sunt kosthold, samtidig som det bidrar til kosttilskudd til barna. Gavemidler har gjort det mulig å kjøpe inn redskaper og andre ting, mens foreldre, elever og lærere tar seg av jobben.

Mangoplante og lærer

En skolehagekomité er etablert, med elever, lærere og foreldre som medlemmer. Et areal på ca 6 mål er inngjerdet og her er det plantet frukttrær; mango, avokado, appelsiner, guava og en slags brødfrukt (jackfruit). Det er avsatt areal til grønnsaker, og frø er anskaffet. Nedbøren i hovedvekstsesongen 2009 uteble i stor grad, og noen av frukttreplantene døde. Produksjon av grønnsaker ble det lite av. En del mais og søtpoteter klarte seg og barna satte stor pris på kosttilskuddet. Et betydelig antall ananasplanter er satt ut, og døde frukttreplanter vil bli erstattet. En jordbrukskyndig person, Ayebale Enoch, fra VEDCO, har påtatt seg å gi nødvendig opplæring og oppfølging.

En generøs gave som kommer skolebarna til gode

Overrekkelse av skolemateriell

VaU fikk en gave på 50 000 kr, som var bestemt brukt til skolene. De ble spurt om hva de ønsket seg mest, og felles ønske var bøker i engelsk, matematikk, samfunnsfag og naturfag. Elevene har ingen bøker, knapt nok lærerne. I tillegg ønsket de seg kart og utstyr for å undervise i geometri på tavla: passer, vinkelhaker, linjal. Undervisningsmateriellet ble levert i november 2009. I januar 2010 vil bøkene bli kjøpt og distribuert.

Kokeovn til Walukunyu

Målsettingen er at barna skal få et måltid laget på skolen hver dag.

Vedbesparende kokeovn

Vanligvis er dette tradisjonell maisgrøt. Mange barn har lang vei å gå til skolen, og de fleste får ikke mat før de går hjemmefra om morgenen. Et skolemåltid fører til at barna får energi til å lære og å leike, noe som lærerne merker godt. Elevene har allerede nytt godt av mais og grønnsaker dyrket i skolehagen.

Kjøkkenet består av et skur og maten kokes på åpent ildsted på bakken. VaU har søkt om penger til å bygge en vedbesparende ovn, som i tillegg til å spare ved og miljøet tilbyr kvinnene som lager maten en bedre arbeidssituasjon. Skolebarna tar også med seg denne lærdommen hjem til foreldrene og for resten av livet.

Dette er skolegruppas nåværende aktiviteter. Vi håper å kunne fortsette å hjelpe disse skolene, og andre, med skolehagen og undervisningsutstyr. Ta gjerne kontakt!

Walukunyu Primary School

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>