Lederens spalte, UgandaNytt 2/2001

Hvilke kunnskaper har nordmenn om Afrika generelt, – og om Uganda spesielt? Og hvor henter vi vår kunnskap fra?Spørsmålene ble i høyeste grad konkretisert da jeg fikk et eksemplar av brosjyren «Uganda ­ mer enn bananer», som elleve norske ungdommer har laget. Disse elleve har deltatt i et utvekslingsprogram, organisert av Redd Barna, hvor de har levd og bodd sammen med ugandesisk ungdom i tre måneder.

Brosjyrens innledning inneholder titlene på hva Aftenposten hadde skrevet om Uganda siste år: «Dødelig ebolaepidemi i Uganda»; «90 omkommet i ebolaepidemi i Uganda»; «Svensk prest drept i Uganda»; «1 000 mennesker drept av dommedagssekten»; «Katolsk misjonær drept i Uganda», o.s.v. Deretter stiller de det retoriske spørsmålet: Hvis dette er alt du ønsker å vite om Uganda, kan du trygt legge bort brosjyren. Resten av brosjyren er full av positive beretninger.

Jeg tror det er viktig at vi, som medlemmer av «Venner av Uganda», forsøker å bidra til å formidle positiv informasjon (som naturligvis ikke utelukker kritiske betraktninger) om Uganda til det norske samfunnet. Tor Foss¹ reisebrev, som er lagt ut på VaUs Internett-sider, mener vi er et positivt bidrag til slik informasjon.

Styret har forsøkt å få diverse medier interessert i å sende medarbeidere ut for å lage egenopplevde beskrivelser fra Uganda. Noe har vi lykkes med. I første rekke har Bodil Bakken laget tre flotte «reisebrev», to i sin avis «Klar tale» og en artikkel i reisemagasinet «Reise og fritid». Takk skal du ha, Bodil. Men det generelle inntrykket er at interessen er liten både i radio, i TV og i de store aviser.

Vi opplever imidlertid det positive i at våre informasjonssider på Internett blir relativt flittig besøkt. Det hender at vi får positive tilbakemeldinger fordi vi har lagt ut denne informasjonen. Det hender også at vi får innmeldelse av nye medlemmer med den begrunnelse de ønsker til å bidra til det som Internett-sidene beskriver om hva VaU står for.

Oppfordringen til medlemmene er derfor:
1. Bidra med du kan for at det blir spredd informasjon i ditt nærområde. (Styret vil kunne hjelpe til med å fremskaffe konkret informasjon dersom det er ønskelig)
2. Dersom du har ideer om hva kan gjøres for å styrke informasjonen, si det til oss.

Einar Berntsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>