Utvikling av bærekraftige lokalsamfunn i Luwero og Nakasangola. Prosjekt fra 2005

Prosjektreiserapport av Jan Løvholt og Karl H Solberg
Ås/Oslo, oktober 2005

Prosjektet startet i mai 2005 med et ekstraordinært Årlig Møte i Kampala med samarbeidspartner (Volunteer Efforts for Development Concerns ­ VEDCO), samt besøk til de to tidligere prosjektene i Walukunyu og Kiralamba. Første ordinære Årlig Møtet ble holdt i september, og i den forbindelse ble det feltbesøk i tre dager for å se på aktivitetene og møte myndigheter og målgruppene. Rapporter foreligger fra begge turene.

VEDCO er en frivillig organisasjon som ble etablert først som et firma i 1986 for å bistå med nødhjelp etter militærkonfliktene i 1980-86 i Luwero distriktet. Siden har VEDCO blitt en NGO med formål å fremme jordbruksproduksjon og bedriftsutvikling blant småbrukere, inkludert markedsføring, og organisering av jordbruks-, innkjøps- og salgslag, samt utvikling av bedrifter og entreprenører. Organisasjonen har 45 kvalifiserte medarbeidere, som i seks distrikter har gjennomført ­ eller gjennomfører – tilsvarende program med deltagelse fra tusenvis av jordbrukere og lokale veiledere. I Wobulenzi har VEDCO et distriktssenter hvor det bl.a. foregår opplæring og administrasjon av feltarbeidet i Luwero og Nakasongola distriktene. VEDCO har også en egen mikro-finans bank.

Geografisk lokalisering ­ demografi

Prosjektet er lokalisert til ett sub county i hvert av distriktene Nakasongola og Luwero, hhv. Kagooge og Kalagala.

Nakasongola er rangert som det fattigste området i sentral-Uganda, med 60 % av befolkningen under fattigdomsgrensen. Landsgjennomsnittet er 38 %. Betydelige områder er tynt befolket. Selv om den regnfrie perioden kan vare opptil 5 måneder, og med høy temperatur, er det store muligheter for storskala jordbruk hvis en velger riktige vekster.

Luwero, som er mer fruktbart og har store uutnyttede jordbruksarealer, strever på sin side fortsatt med å overkomme effekter av krigen på 80-tallet. Kalagala er eksempel på områder som fortsatt ligger etter i utvikling, men du verden så frodig det er. Luwero ligger ²at the doorstep of Kampala market² og som sådan produseres det en rekke produkter for storbyens markeder, inkludert melk og kjøtt. Utviklingsmulighetene er gode.

Matsikkerhet

Arbeidet med målgruppen(e) foregår i faser, hvorav den første omfatter sikring av tilstrekkelig med næringsrik mat. De fleste på landsbygda har ensidig diett og den er sjelden ernæringsmessig god nok. Det skorter på kunnskap, fra plantesorter til dyrking og ernæring. Miljøene er konservative. Det er ikke alltid like lett å få tak i riktig plantemateriale selv om kunnskapen er tilstede. Utdeling av gratis og riktig plantemateriale er viktig for at målgruppen skal komme i gang og forbedre sin situasjon.

Matsikkerhet har som indikator at hver familie dyrker et definert spekter av matplanter og må ha en minsteproduksjon av hvert slag. Særlig viktig er dette for mennesker rammet av HIV/AIDS.

Arbeidsmetoder

Det første som gjøres i et nytt område er å bevisstgjøre lokale ledere og målgruppene med tanke på deltagelse i arbeidet. De blir forklart hva VEDCO vil kunne bidra med og hva som kreves av den enkelte. Konseptet er primært et hjelp-til-selvhjelp opplegg hvor deltagerne må delta aktivt.

VEDCO arbeider med grupper av familier og ikke med enkeltfamilier eller ­personer. Deltagerne må derfor etablere grupper, og organisere arbeidet selv. Dette er demokratilæring på primærnivået. Det er imidlertid ikke alle som vil være med i gruppene. Folk er konservative og skeptiske. Det viser seg at mange nølere kommer til etter hvert når de ser resultatet.

Det velges ut enkeltpersoner blant deltagerne med forutsetninger til å fungere som veiledere for andre. De betegnes Rural Development Extensionists (RDE) og deres gård forutsettes å fungere som modell for moderne jordbruk. RDEs blir ikke lønnet men siktemålet er at ekstra opplæring og erfaring vil gjøre de attraktive, og slik at de kan bli engasjert av myndighetenes som service providers, og som sådan få betaling.

Når bondegruppene er etablert blir en enige om planteslag og deltagerne gis nødvendig opplæring. Det etableres planteskoler for produksjon av anerkjente planteslag og -sorter.

Plantematerialet som gis gratis til gruppene plantes kollektivt på gården til en av deltagerne i vedkommende gruppe. Plantningen, som kalles multiplication garden, har oppformering som formål. De andre i gruppa får plantematerialet i neste omgang. Organisering av multiplication gardens kan variere avhengig av planteslag og fra sted til sted.

Prosjektet har bidratt med plantemateriale av, for eksempel, cassava, kokebananer, ananas, søt poteter, m.fl. Bortsett fra ananas, som også er en populær cash crop, utgjør disse planteslagene først og fremst fundamentet for bedre matsikkerhet.

Neste fase i arbeidet med målgruppene dreier seg bl.a. om produksjon for salg og omsetning. Inntektsøkning er nødvendig for å komme ut av fattigdommen, i hvert fall vurdert med økonomiske indikatorer. I andre områder, hvor VEDCO er kommet mye lenger med sine grupper, er det organisert oppkjøpsvirksomhet i samarbeid med firmaer som kjøper opp og selger jordbruksprodukter på nasjonale og internasjonale markeder. Vi hadde samtaler med to oppkjøpere i Kampala som fortalte om virksomheten. VEDCO oppdaterer og distribuerer til medlemsgruppene ukentlig informasjon om priser på produktene for bl.a. å hindre underbetaling av produsentene.

Vanskeligstilte grupper

VEDCO arbeider med vanskeligstilte grupper, i første rekke mennesker rammet av HIV/AIDS. Konsulenter er engasjert for å hjelpe til med å utarbeide en helhetlig strategi (human resource manual) med formål: ²to mainstream HIV/AIDS in the programme². En egen ²Program Officer² er alt rekruttert for dette arbeidet i VEDCO.

Skolehager etableres i samarbeid med skoler i området og jordbruksarbeid blir del av elevenes hverdag. Resultatet er mer og bedre mat til barna på skolen samtidig som de lærer seg å dyrke maten selv. Kunnskapen bringes hjem og tas i bruk av foreldrene.

VEDCO-konseptet vurderes som svært bra, noe hele samfunnet burde lære av. Matsikkerhet, demokratibygging, organisering, opplæring, helsetjenester, inntekts skapende virksomhet, osv, er på mange måter svaret på en rettighetsbasert utvikling. Som sådan er prosjektet trygt forankret i norsk utenriks- og bistandspolitikk.

Konseptet ligner på det som en senior økonom i Verdensbanken, Herman Daly, lanserte på 1990 tallet. Han uttalte at hele filosofien om at utvikling skal være eksportledet er feil. Utvikling må ha en nasjonal basis og man bør snarere redusere tilknytingen til det globale systemet. Bekjempelse av fattigdom forutsetter at det skapes arbeidsplasser ved en selvbergingsstrategi som satser på å bruke lokale ressurser for å produsere varer som kan dekke lokale behov (ref.: Utvikling nr. 6 1992).

Oppsummering

Prosjektet er kommet godt i gang både administrativt og i felten. Resultatet etter kun tre måneders innsats er meget bra. 13 bondegrupper med 417 familier (målet er 2400 familier i løpet av 5-års perioden) er alt etablert, og hjelp til selvhjelp konseptet fungerer. VEDCO følger opp gruppene jevnlig, noe som gir nærhet og grunnlag for tillit.

VEDCO utarbeider kvartalsvise framdriftsrapporter, som forutsettes oversendt VaU. Rutiner for overføring av midler er på plass. Grundig up-front planlegging synes etter hvert å gi resultater i form av tillitsfullt og effektivt samarbeid.

Konklusjon

VEDCO framstår som en kompetent organisasjon med dedikerte medarbeidere. Basert på feltbefaringer og møter føler vi oss trygge på at prosjektet vil gi gode resultater. Dessverre reduserte NORAD støtten med nesten 25 % i forhold til søknadsbeløpet vårt, og dette vil få konsekvenser for VEDCO¹s arbeide både i 2005 og sannsynligvis også i 2006.

Walukunyu og Kiralamba Vi besøkte disse landsbyene i mai, men da var dessverre skolene stengt. Vi fikk likevel truffet en del av lærerne og noen av studentene.

I Walukunyu er fortsatt en av lærerboligene ikke ferdig, men resten av prosjektet virket å fungere meget bra.

I Kiralamba gjenstår ferdigstillelse av en lærerbolig, og en av pumpene virket ikke. Helsestasjonen ble igangsatt i sommer etter å ha ligget brakk siden ferdigstillelse. Avtale med Rebecca & Betty er forlenget med ett år. Det samme gjelder for HIV/AIDS støtten i Nakasongola.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>