Catobrev 61

Helse…

Tidligere helseminister, generalmajor Jim Muhwezi ble sendt til Luzira mandag 28. mai. Han meldte seg selv hos politiet etter at han var kommet tilbake fra London. Der hadde han vært til helsesjekk, større tillit har ikke samfunnstoppene til helsevesenet i Uganda, selv ikke en tidligere sjef for det. Signalet til folk flest er klart og tydelig: det vi kan gi dere her i landet er dessverre sekunda, heldigvis er vi selv i en slik situasjon at vi kan oppsøke prima tjenester i utlandet.

Og det er riktig nok at det offentlige helsevesenet sliter med problemer, underbemanning på grunn av utilstrekkelige budsjetter, mangel på utstyr fordi pengene er brukt til noe annet, tomme medisinhyller fordi underbetalt personell har skjøtt på inntektene ved å selge medisin i markedet. Listen kan gjøres mye lenger.

Men kunnskaper og kompetanse er til stede i rikt monn, det har jeg selv hatt god anledning til å se det siste halvåret. Det private helsemarkedet som er utenfor rekkevidde for de fleste, selv om konsultasjoner og behandling koster en brøkdel av egenandelen norske pasienter betaler til fastlege og spesialist, yter førsteklasses tjenester. Utstyret kan sette grenser i noen tilfeller, men det er noen uker nå siden de første to åpne hjerteoperasjonene ble gjennomført på International Hospital her i Kampala.

Så når Jim Muhwezi søkte ti dagers permisjon fra sitt verv som MP for å dra til London og konsultere lege, var det nok ihvertfall delvis for å demonstrere at det hadde han råd til. Lidelsene advokatene hans refererer til i søknaden om løslatelse mot kausjon, høyt blodtrykk og diabetes, er ikke så kompliserte at det skulle være nødvendig å trekke utenlands for å finne den nødvendige legekompetansen. Advokatene viser også til hans fremskredne alder, han blir 57 i august, som en grunn til løslatelse, akkurat det er det ikke stort å gjøre med, hverken i England eller her.

Han reiste dagen før et stort oppbud av politi og militær omringet huset hans i Kololo tidlig om morgenen, samtidig med tilsvarende aksjoner hos hans tidligere juniorministre, kaptein Mike Mukula og Dr. Alex Kamugisha. De slumpet til å være hjemme og ble noenlunde overrasket og ikke så lite indignert over å bli arrestert av et slikt oppbud væpnet personell. Helgen måtte de tilbringe i fengslet ved Murchison Bay før de ble løslatt mot kausjon.

Da var en fjerde tiltalt i samme korrupsjons- og underslagssak, Alice Kaboyo, blitt arrestert. Hun var tidligere ansatt ved State House og knyttet til førstedamen Janet Museveni. Frøken Kaboyo er også løslatt mot kausjon nå. Generalmajoren hadde altså kommet seg i en slags sikkerhet i London og svært få trodde han ville komme tilbake og å stå til svars for anklagene fra IGG — Inspector General of Government om at denne kvartetten hadde underslått 4,3 millioner USD fra Global Alliance for Vaccines and Immunisation — GAVI. Pengene var en belønning til Uganda for å ha overoppfylt det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i 2002.

De tre tidligere ministrene figurerer også sterkt i en tidligere og enda større pengesnusksak, underslag og korrupsjon knyttet til bevilgninger fra Det globale fondet til bekjempelse av malaria, tuberkulose og HIV/AIDS. Den saken ligger nå i Directorate of Public Prosecution og «Sjølen» har sagt ifra at han ikke vil vite av krumspring denne gangen for å la noen slippe unna.

Om det skjer noe etter at disse folkene har sluppet ut mot kausjon, og DPP dessuten kommer ut med tiltaler mot de impliserte i saken om Det globale fondet, basert på den grundige dokumentasjonen fra undersøkelseskommisjonen som ble ledet av dommer Ogoola, er det vel et slags tegn på bedret helse. Enda bedre ville det naturligvis være dersom generalmajor Muhwezi tas på ordet, alle kommisjonsrapporter må følges opp, sier han, først og fremst Porter-rapporten om plyndringen i Kongo, men også de mange andre som har dokumentert korrupsjon på høyt nivå.

Det ville bli litt av en hestekur, men det ugandiske samfunnet ville komme ut av den med en sterkt forbedret helse.

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>