Møte med venner i Uganda

 

Middagsservering til gjestene fra Norge

I oktober reiste Ingrid Opdøl, skolegruppas leder, sammen med Liv Patel fra VaUs sosiokulturelle gruppe, til Uganda for å besøke de tre vennskapsskolene våre. Det er landsbyene Walukunyu, Kiralamba og Kalagala. Ingrid kom hjem, breddfull av begeistring. For det første var skolehagen i Walukunyu helt strøken. Sist gang vi var der, på begynnelsen av året, må det ha gjort inntrykk at vi var misfornøyde, det var ugras og rot og ingen skikkelig organisering. I kjøkkenet hadde skolen den gang bare ildsted på bakken, med stort forbruk av brensel og en vanskelig arbeidsstilling for kokka. Nå har de en flott ovn, som ble innviet denne dagen. De norske gjestene fikk servert en velsmakende middag på tunet, kokt på ovnen. På forrige turen vi fikk skolene de nye skolebøkene. Nå var bøkene i bruk, og ble satt stor pris på. Det nye nå er at vi setter i gang bygging av tank for regnvann.

            Les Ingrids beretning om turen til landsbyene ”våre”.

 

SKOLEHAGEN I WALUKUNYU OG KALAGALA

Rektor i Walukunyu ved et guavatre i skolehagen

Den er 6 mål stor, og ble startet i 2008. Det er plantet frukttrær og ananas. Om et år eller to vil nok elevene kunne løpe over i skolehagen og finne en appelsin, en guava eller en mango å knaske på. Mellom trærne, på et ganske stort felt, dyrkes det nå søtpoteter og mais og en del kassava. Dette skal benyttes som råstoff til elevenes skolemåltid i neste termin. Stell av skolehagen er lagt inn i skolens årsplan. Hver fredag dette skoleåret har 3., 4., 5. og 6. klasse en time hver i skolehagen, under ledelse av en av lærerne som har dette som sin spesielle oppgave.

            I Kalagala var skolehagen ikke oppsiktsvekkende velskjøttet. Der burde VEDCO kunne hjelpe til med veiledning, siden skolen ligger i VEDCO-området.

SKOLEMÅLTID FOR ELEVENE

Et måltid midt på dagen for elevene gjennom skoleåret er kommet på dagsorden i Uganda. Blant en del foreldre er det en utbredt oppfatning at dette må ivaretas under plakaten ”gratis grunnskole for alle”. Dette er ikke skolemyndighetene enige i. Ordningen med skolemåltid er derfor overlatt til den enkelte skole å organisere. Det som da kreves er et lite kjøkken for tilberedning av maten, en ansatt kokke, brensel, og ikke minst, foreldrenes vilje og evne til å betale for måltidet. Summen varierer. I norske kroner er den mellom 9 kr og 15 kr per termin.

Kokka på det nye kjøkkenet

     Både Kiralamba og Kalagala er godt i gang med skolemåltid. Elevene og lærerne ved Sætre skole har jobbet og samlet penger til finansiering av skolematkjøkken i Kiralamba. På Fløysbonn skole i Oppegård har elevene vært ute og jobbet, og har finansiert bygging av skolematkjøkken til vennskapsskolen sin i Kalagala. På begge disse skolene fungerer ordningen godt. Nå kommer Walukunyu etter. Under besøket vårt i Walukunyu var vi så heldige å få være til stede ved den høytidelige åpningen av et nybygd kjøkken. Et fint lite murhus, med god plass til en kokeovn av hardbrent murstein med to store gryter. En stolt kokkemadam sto og rørte i danens velduftende grønnsaksuppe. Foreldrene i Walukunyu har vedtatt at alle elevene skal få delta i skolemåltidet, for en pris som tilsvarer 9 kr per termin. Produkter fra skolehagen vil gi viktige råstoffer til måltidet etter hvert.

            Folk i Walukunyu har produsert murstein til veggene i kjøkkenet. Øvrige byggematerialer og arbeidspenger til konstruktøren, ingeniør Richard Kizito, er betalt fra Skolegruppas beholdning. Dette er mulig takket være milde gaver fra medlemmer i Skolegruppa og fra andre VaU-medlemmer. Vi takker og bukker, og tror det er vel anvendte gavepenger. Det var stor begeistring for tiltaket i Walukunyu. Melding fra de andre skolene går ut på skolemåltidet stimulerer læreevnen og tiltakslysten hos elevene.

BOKGAVE

En donasjon fra et av våre VaU-medlemmer satte Skolegruppa i stand til å organisere innkjøp av lærebøker, kart, globus og bokskap til oppbevaring, ca 16 000 kr til hver av de tre skolene. Skolene ønsket seg lærebøker i matematikk, naturfag, engelsk og samfunnsfag. Disse ble innkjøpt i Aristoc Bokhandel i Kampala, og levert til hver enkelt skole av besøkende fra Skolegruppa i februar. Det fantes nesten ingen skolebøker ved skolene fra før, og både rektor, lærere og elever er begeistret. Rektor ved Walukunyu skole fortalte oss på vårt besøk denne gangen at ”ved hjelp av disse bøkene så er den akademiske standarden ved skolen hevet”.

OPPSAMLING AV REGNVANN

Elevene ved Sætre skole finansierte installasjon av takrenner og vanntank til oppsamling av regnvann i Kiralamba for et års tid siden. Walukunyu er på full fart etter. Under besøket vårt i oktober underskrev Ingrid Opdøl og ing. Richard Kizito en kontrakt om montering av nye takrenner og nedløp til underjordisk vanntank støpt av ferrocement, med plass til 23 tusen liter vann. Måtte regnet bli rikelig, nå og senere! Tiltaket ble hilst med stor glede i landsbyen. Det er få naturlige vannkilder i dette området. Landsbyfolket assisterer med graving og støping. ”Så lærer de noe de kan nyttiggjøre seg hjemme hos seg selv”, sier den praktiske Kizito. Arbeidet er allerede i full gang. Dette tiltaket er også finansiert fra Skolegruppas beholdning, muliggjort av rause gaver.

CONTAINER

En norsk veiingeniør i Uganda har skaffet Walukunyu en container forsynt med hengelås. Den fungerer utmerket som oppbevaringsplass for elevenes hageredskaper og som lagringssted for produkter fra skolehagen. Containeren har blitt svært godt mottatt.

KVINNEGRUPPA I WALUKUNYU

En del av kvinnene i Walukunyus kvinnegruppe

En fargerik forsamling er samlet under mangotreet på skoletunet. I den skriftlige rapporten vi får overlevert, skriver de: Honningproduksjonen foregår fremdeles i de ti bikubene i skogen. De tre kuene de fikk som gave fra medlemmer av VaU som fylte år, for ca 10 år siden, har smått om senn formert seg til en bøling på atten kyr. Kvinnene møtes hver lørdag ettermiddag til ”håndarbeidsmøte”. De tre symaskinene er i flittig bruk til sying av skoleuniformer og annet tøy. Damene har konto i Wobulenzi Bank. De ønsker seg 100 verpehøns til eggproduksjon for salg.

FRAMTIDSPLANER

Rektor luftet for oss planer om å få i gang en yrkesutdanning i Walukunyu, for elever fra alle de tre vennskapsskolene som står uten mulighet til videre skolegang eller lønnet arbeid, og for å fange opp ”drop outs”. Tanken er god, men det later til at både læreplaner og finansiering foreløpig er helt på tegnebrettstadiet. Dette er dessuten en oppgave som er altfor stor for vår lille skolegruppe i VaU.

OPPSUMMERING

Det var mye trivsel og glade ansikter å iaktta på vennskapsskolene våre. Skolegruppa er heldig, som får samarbeide med disse flotte menneskene. Vi takker for fine inntrykk og gode samtaler under besøket, og ønsker vennene våre, gamle og nye, alt godt.

Ingrid Opdøl

En tanke om “Møte med venner i Uganda

  1. Tusen takk for artig og opplysende rapport, Ingrid! Jeg er imponert over deg og skolegruppa. Stå på! Varm hilsen fra iskalde Oslo 1. desember 2010

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>