Catobrev 4

Det har tatt litt tid å komme i rute etter juleferien. Jeg kom hjem 13. januar og fant en avstengt telefon fordi jeg ikke hadde betalt regningene som kom etter at jeg var reist på ferie og hadde betalingsfrist ved årsskiftet. Da de var ordnet, fortsatte jeg å være avstengt likevel for det viste seg at UTL ikke ville koble meg til før jeg også hadde betalt den regningen jeg ennå ikke hadde fått, men som var under veis! Omsider var all min gjeld betalt og telefonen virket. Nettilknytningen var like død, UTL hadde problemer med nettserveren fikk jeg vite. I kombinasjon med at jeg selv til syvende og sist hadde fått problemer med modemet, førte det til en del frustrasjon og følelse av å være ganske utafor.

For her har da skjedd nok â rapportere om. Lørdag 12. januar, dagen før jeg kom hjem, hadde UPC (Obotes Uganda Peoples’ Congress) tillyst demonstrasjon mot terrorisme og diktatur. Gjennom Obotes to perioder ved makten har de jo dokumentert at de er sakkyndige pâ omrÂdet. Ettersom det var partiet UPC som sto bak arrangementet, som skulle finne sted pâ Constitution Square, var det ulovlig etter bÂde den ene og den andre alminnelige paragrafen foruten grunnloven. Politiet hadde rigget seg til med nytt anti-opprørsutstyr, hjelmer, visir, beskyttelsesutstopping over sÂrbare kroppsdeler og leddbeskyttere, etter bildene i avisene â dømme, sâ de ut som en sverm kjempeinsekter. UPC klarte ikke â komme i nærheten av demonstrasjonsstedet sitt. Derimot ble det en ansamling folk utenfor Uganda House i nedre del av Kampala Road, det tilhører Obote/UPC og huser hovedkvarteret til partiet. Den følte politiet seg kallet til â løse opp, sâ ble det litt knuffing og uro som førte til at en nervøs politimann ga seg til â skyte. Etter det de overordnede politimyndighetene sier, skulle det ikke forekomme skarp ammunisjon under dette oppdraget, men det var nâ likevel skarpe skudd som ble avfyrt. Ett av dem traff en journaliststudent i brystet og drepte ham momentant. Han hadde ingenting annet med demonstrasjonen â gjøre enn at han var sendt ut pâ trening som reporter. UPC gjør naturligvis mest mulig ut av dette drapet, de har imidlertid problemer med troverdigheten. Men det er ikke mange som tror helt pâ regjeringens vilje til â ta et oppgjør med politiet heller.

Sist lørdag, 26. januar, var NRM-dagen til minne om maktovertagelsen for 16 år siden. Tidligere har dette visstnok først og fremst vært en «politisk» dag med taler og sivile opptog, men i Âr var det stor miltærparade pâ Kololostripen, 4 000 mann i fulle pontifikalier og hanemarsj, fremvisning av militært isenkram og to stk. MIG 21 som snittfløy og brant parafin for millioner av shilling i sekundet. Den alminnelige mening, sÂnn som jeg har registrert den ihvertfall, er at Bevegelsen, med president og regjering i spissen, føler et behov for â si fra at opposisjonen skal passe seg litt. Derfor ble NRM-dagen militarisert i Âr.

Ellers gÂr livet sin gang, jeg sensurerte eksamensoppgaver i gÂr og kunne konstatere at studentene mine hadde fÂtt med seg det meste av det jeg har forsøkt â fortelle dem. De har hatt et noksâ stramt program med prosjekteringsoppgaver, sâ forelseningene er blitt litt færre enn jeg tenkte da vi startet i oktober. Pensum har altsâ ikke vært stort og byrdefullt, alle stÂr, selv om et par ligger pâ grensen. I februar fÂr vi gjester fra KTH i Stockholm, 25 arkitektstudenter og 3 lærere. De skal pâ feltarbeid i forbindelse med et kurs i «Third World Housing». Uheldigvis kommer mesteparten av oppholdet deres til â være i ferien mellom første og annet semester, sâ samkvemet med studentene pâ Makerere blir heller beskjedent. I forkant av oppstarten pâ neste semester har jeg planlagt en ekskursjon til spennende steder vest i Uganda og da blir KTH-studentene med. Det blir vel den beste anledningen for dem til â bli kjent med kollegene her.

Ellers har vi vekslende vær og behagelige temperaturer, hønene våre (de er tre) beiter blomster i hagen og trives. Fire smâ papayplanter som skulle vokst og begynt â gi frukt neste Âr, endte som hønsefor. Lawrence og jeg er enige om at vi mâ se â finne frem til en flora i hagen som er mindre attraktiv for fjærkreet.

Ha det sâ godt dere kan der oppe i vinteren!

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>