Catobrev 72

En bok.

Jeg har nettopp lest ferdig en bok av Ngugi Wa Thiong«O som alle med interesse for afrikanske forhold burde lese. Ngugi Wa ThiongÕO er kenyaner og har lenge foretrukket å skrive bøkene sine på Gikuyu, men oversetter dem selv til engelsk Både ifølge bokomslaget og etter ganske mange andres mening er han en av Afrikas fremste forfattere og en nestor blant dem.

Han er født i 1938. Boken heter «The Wizard of the Crow» og er en glitrende satire over det diktatoriske idiotokratiet i Den frie republikken Aburiria. Den ligger i Afrika og styres av en Hersker og hans spyttslikkere av ulike slag. En har sørget for å få øynene forstørret så han kan se bedre på Herskerens vegne, en har fått ørebrusken utvidet for ikke å stå den første etter mens en tredje har forlenget tungen så han kan tale desto mer på Herkerens vegne. Ingen av dem kan fordra de andre og gjør sitt beste for å stille hverandre i et uheldig lys.

De bysantinske palassintrigene har mange andre deltagere også som alle gjør sitt beste for å utmanøvrere hverandre på ulike nivåer med størst mulig utbytte for egen regning. Ngugi wa Thiong«O høstet sine erfaringer i Daniel Arap Mois Kenya før han måtte i eksil. Nå er han knyttet til University of California, Irvine. Stemningen i boken er østafrikansk, og med intrigene og stridighetene i nabolandets herskerparti i tankene er det ikke vanskelig å kjenne lusa på gangen.

Noen følger kanskje med i begivenhetene her i landet gjennom nettsidene til Daily Monitor og New Vision, de vil vite at «Mr. Clean», sikkerhetsminister og partigeneralsekretær Amama Mbabazi er ute i hardt vær for tiden. Han er innblandet i en eiendomstransaksjon som kanskje er tvilsom, den er ihvertfall tilstrekkelig dubiøs til at de ganske mange i partiet som ikke liker ham noe særlig, endelig har fått noe å bite i. Parallellene til hendelser i Ngugi wa Thiong«Os bok er påtagelige.

Men vi har ingen Kråketrollmann som kan få ting på gli, knapt noen Bevegelse for Folkets Røst heller. Ikke at det hjalp så mye i Aburiria, Herskeren endte riktignok hos krokodillene i Den røde elv, sammen med spyttslikkere og andre dignitærer, men kuppmakeren, en av bokens desiderte klovner, gjorde seg selv til Keiser. Ngugi wa ThiongÕO virker ikke for optimistisk på vegne av demokratiet, det er for stor korrumperende kraft i makten.

Men les boken! Den er av det slaget som er vanskelig å legge fra seg før den siste av 768 sider er lest. Her i ¯stafrika er den gitt ut av East African Educational Publishers Ltd., men den første engelske utgaven kom fra Pantheon Books i 2006.

 

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>