Catobrev 58

Avkriminalisert

Inntil i går ble utroskap rammet av straffeloven her i Uganda, men partene ble rammet litt forskjellig. Om en gift mann hadde en affære med en ugift kvinne, var det ikke utroskap i det hele tatt, en gift kvinne derimot, var hjemfallen til straff enten mannen hun underholdt seg med var gift eller ikke.

Strafferammene sier noe om hvor arkaisk denne lovbestemmelsen var, tenk på den nåværende verdien av en ugandaskilling; en gift kvinne som hadde seksuell omgang med en mann som ikke var hennes ektemann, fikk en advarsel ved førstegangsforseelse, ved gjentagelse ble hun sendt seks måneder i fengsel. Var mannen ugift, ble straffen verre, da kunne hun dømmes til fengsel inntil tolv måneder, eller til en bot som ikke måtte overstige 200 skilling. Dessuten måtte vedkommende mann gi ektemannen en erstatning på 600 skilling, stigende til 1200 skilling ved gjentagelse. En bedradd hustru var ikke berettiget til noenting. Konstitusjonsdomstolens begrunnelse var klar og tydelig, loven var kvinnediskriminerende og følgelig i stid med grunnloven, dermed var den også ugyldig.

I samme dom ble en del andre diskrimerende bestemmelser fjernet, om arveskifte, barneomsorg og en del andre ting der en enke og hennes familie var omtrent rettsløse. 5. april 2007 er simpelthen en merkedag for kvinnene i dette landet. Langsomt, ganske langsomt, slår den tanken gjennom at kvinner ikke er eiendom, hverken til fedre, brødre eller ektemenn.

Saken er drevet av en organisasjon av kvinnelige advokater, ledet av Dr. Sylvia Tamale som er dekan ved Det juridiske fakultetet på Makerere. Hun er en uredd dame som har pådradd seg mye vrede fra diverse konservative og moralistiske krefter, men hun står på. I går vant hun altså en stor seier som det er grunn til åÅ gratulere henne med!

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>