Catobrev 49

Litt av hvert og noe norsk

Som de fleste antagelig har fått med seg, ble høysteretts dom i Besigyes klagesak omtrent sånn som jeg gjettet for et par brev siden. Neppe noen ble overrasket, men Besigye selv og partiet hans hevder at dommen er inkonsekvent ettersom de har fått enstemmig medhold i at det forekom misligheter både i valgkampen og på valgdagen, og i at valgkommisjonen hverken klarte å gjennomføre valget i full overensstemmelse med valgloven eller andre lover som regulerer presidentvalg. Det logiske utfallet skulle etter deres mening være at valget ble annullert. Når det ikke skjedde, kommer det av at loven krever at virkningen av uregelmessighetene må være «substantial», betydelig, forat valget skal underkjennes. 4 av 7 dommere fant at det ikke var tilfelle. Museveni selv ble frikjent, med 5 stemmer mot 2, fra personlig skyld og medvirkning i de lovbruddene som hadde funnet sted.

At Besigye og FDC ikke er fornøyd kan lett forstås, men Museveni og NRM-O har sannelig heller ingen grunn til jubel. Forhåpentlig roer gemyttene seg, et par hyggelige bilder i dagens aviser er kanskje et varsel om det, der sitter Besigye og forsvarssjefen, general Nyakairima, pent side om side ved påskedagsgudstjenesten i All Saints` Cathedral i Nakasero. At noen i FDC forsøker å få dronning Elizabeth til å avlyse sin deltagelse ved Samveldekonferansen i Kampala neste år fordi Museveni har fusket til seg fem nye presidentår, virker bare dumt.

Rett før påske hadde The Daily Monitor et digert førstesideoppslag om koreanere og nordmenn som sloss om en kontrakt til 300 millioner amerikanske daler. Hvor lenge den saken kommer til å være aktuell, skal være usagt, men det dreier seg om et varmekraftanlegg som skal gi oss 50MW i første omgang, kanskje like mye til senere. Anbudskonkurransen ble vunnet av Jakobsen Elektriske som har avertert flittig i avisene etter leverandører av tungolje å brenne i anlegget. Det skulle ta noe slikt som 7 måneder å få det opp å stå.

Nå hevder en gruppe lokale forretningsmenn som har alliert seg med koreanske Huyundai at Jakobsen, ERA (Electricity Regulatory Authority) og Energidepartementet har galoppert i oppløpet. Dermed har hele prosessen forløpig stoppet opp, ifølge Monitor fordi IGG (Inspector General of Government) har forlangt en undersøkelse for å bringe på det rene om det virkelig har forekommet urent trav. Dermed kan det fort ta halvannet år eller to før vi har noen glede av den varmekraften.

For tiden er vi strømutkoblet et døgn av gangen, New Vision har en reportasje i dag om hva det betyr for småforetakene rundt omkring i byen. De mange sveisebedriftene, som lager vinduer, porter og alt som kan uttenkes i metall, har produksjon bare annenhver dag, det samme gjelder de utallige små møllene som maler mais- og soyamel, møbelproduksjonen som også er en veikantindustri, har full drift bare når de kan bruke det vesle de har av elektrisk verktøy. Forsinkelser i tiltak som skal ta sikte på å gjøre kraftsituasjonen mindre vanskelig er det siste vi trenger.

Og Ogoola-kommisjonen har hørt det siste av omtrent 150 vitner i saken om penger på avveie fra Det globale fondet til bekjempelse av HIV/AIDS, malaria og TB. Nå skal rapporten foreligge om et par måneder. Principal Justice (første førstelagmann?) Ogoola har ikke lagt fingrene mellom i avhørene og sagt at saken har avdekket en moralsk råttenskap i margen av det ugandiske samfunnet som det er maktpåliggende å få gjort noe med. Jeg skal prøve å bringe et referat av rapporten når den foreligger og forhåpentlig blir offentliggjort, det blir i tilfelle neppe Ogoola som hemmeligstempler den!

 

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>