Catobrev 43

Social Studies. . .

For en knapp uke siden kom guttene hjem fra skolen med sine karaktersedler og rettede årsprøver. Skoleåret 2005 sluttet 2. desember. Alle våre tre ble oppflyttet, Nico fra P2 til P3. I sin ²End of Year Exam² i ²Social Studies², det svarer vel til samfunnsfag, hadde han et par interessante svar. Hva heter hovedstaden i Uganda? ­ ²Museveni². Hvem er president i Uganda? ­ ²Besigye².

Avisforsidene har hatt sin virkning!

Men avisopplagene er ikke svimlende store, så det er ikke svært mange utenfor de større byene som ser noe til dem. Radioen har større gjennomslagskraft, og nyhetsbildet der har vært noenlunde det samme, dominert av Besigye og det som skjer med og omkring ham. Regjeringen begår dumhet på dumhet, som å gjøre det til et problem å få tatt passbilder av Besigye i fengslet og la ham signere nominasjonspapirene der. En beslutning på ministernivå måtte til for å slå fast at det var et skinnproblem, nå blir bildene tatt og papirene undertegnet. Fra før er det slått fast at det ikke er noen hindring for Besigyes nominasjon at han sitter fengslet så lenge han ikke er dømt, og at han ikke behøver møte personlig når han lanseres av et parti.

Jeg kom meg ikke på juristenes ²talk show² ellers snakkesjau, delvis fordi jeg ikke trodde det ble noe av den, de demonstrerte og streiket også samme dagen. Nå har de unnsagt Attorney General, regjeringsadvokaten, fordi han har sviktet i sine juridiske råd til regjeringen.

Tidligere en gang skrev jeg at jeg holdt Museveni for en intelligent mann, nå har jeg begynt å tvile. I en fjernsynsendt tale, distribuert av PPU, Presidential Press Unit, presterte han å si at urolighetene i Kampala nylig hadde vist for en sterk regjering vi har som slo ned opptøyene uten problemer. Dersom han hadde vært en utenlandsk investor, ville han sagt at du verden, der må jeg investere, det er stedet å være som har slik en stødig regjering!

Da er det ikke vanskelig å skjønne at myndighetene her irriterer seg grenseløst over reiserådene som gis på nettsidene til utenriksdepartementene i Washington og London: Ikke reis til Uganda for moro skyld! Jeg synes jo også det er litt sterkt, turistmålene er trygge, med unntak kanskje for de nordre utkantene av Murchison Falls. Og her i Kampala representerer utvilsomt trafikken en større risiko enn noe annet man kan tenke seg. Mambaene, de sørafrikanske antiopprørsvognene, er trukket tilbake, de pyntet ikke nettopp i bybildet og hadde nok en annen vrikning på potensielle investorer enn Museveni tenker seg.

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>