Catobrev 41

No vert det spanandeŠ

Noen husker kanskje så langt tilbake i tiden at de erindrer Ungdommens Radioavis som hadde en programpost med denne titelen. Spenningen besto i all enkelhet i hvem som ville få navnet sitt opplest etter at noen i studio hadde tatt en telefonkatalog, slått den opp vilkårlig og i blinde satte fingeren på en spalte. Så ble den spalten lest opp til trøst for alle som aldri ble nevnt i radioen.

Spenningen her er av en annen art for tiden. For nøyaktig en uke siden ble High Court, Tinghuset, i den øvre enden av City Square omringet av unge herrer kledd i kamuflasjebukser, svarte rimelig blankpussede gamasjestøvler og svarte T-skjorter. I første omgang var folk i villrede om hva slags enhet det dreide seg om, The Daily Monitor omtalte dem dagen etter rett og slett som ²armed men². De viste seg å være en ny styrke i hæren, eventuelt CMI, den militære etterretningstjenesten, som ennå ikke hadde fått noe navn, på folkemunne ble de fort hetende ²Black Mamba Urban Hit Squad². Etter bildene i avisen å dømme, var de rimelig skumle, oppdraget var å re-arrestere de av Besigyes medtiltalte som ble sluppet fri mot kausjon. Aksjonen var nokså klønete selv om den var aldri så truende og førte til at kausjonistene lot være å underskrive kausjonserklæringene, dermed ble ingen satt fri og alle måtte tilbake til fengselet i Luzira. Det anses som vesentlig bedre for liv og helse enn å havne i klørne på CMI.

Så svartskjortene måtte dra med uforrettet sak. Men de hadde vakt tillive svært ubehagelige minner, sist noe tilsvarende hendte, var for omkring 30 år siden da Amins soldater hentet ut høysterettsjustitiarius Ben Kiwanuka fra kontoret hans i det samme Tinghuset. Ham har ingen hørt eller sett noe til siden. For øvrig har parallellen til Mussolinis svartskjorter heller ikke gått upåaktet hen i avisene.

Besigye var ikke i retten da dette hendte, hans kausjonsbegjæring skal behandles i morgen, torsdag 24. november. Myndighetene har nedlagt forbud mot enhver form for demonstrasjon, sammenstimling, møter eller seminarer(!). Ryktene forteller at byen er full av væpnet personell, jeg regner med at ikke alle er politifolk. DET kan bli svært spennende, juristene er opprørt over helligbrøden vi opplevde da retten ble beleiret og har planlagt en demonstrasjon i morgen. Den skal starte fra Det juridiske fakultetet på Makerere og ledes av formannen i Uganda Law Society, ha dommerdeltagelse og mer eller mindre full oppslutning av professorer, lektorer, vit.asser og studenter. Om den blir noe av, det gjenstår å se, blir det virkelig spennende å se hvordan hær og politi vil takle demonstrerende dommere i full mundur, hvit parykk, svart kappe og det hele, med et følge av jurister som også skal stille i offisielle kostymer. For studentene vil det si mørk dress, hvit skjorte og slips for herrenes vedkommende, svart drakt og hvit, eller i det minste lys bluse for damene.

Selv skal jeg ha en oppgavegjennomgåelse med studentene mine i morgen, det gjenstår sannelig å se om det blir noe av også!

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>