Catobrev 27

Verdt å oppleve i Kampala

Selv om politikerne her i landet kan gi anledning til dystre stunder en gang i blant, er det nok av lyspunkter til å veie det opp mange ganger. To sånne er forholdsvis ukjente for andre enn oss som bor i nærheten. De er faktisk nokså nye oppdagelser for meg selv også.

Vi hadde en liten familieutflukt i går, Enid, vesle Nico og jeg til Kiwatule Recreation Centre. Det ble åpnet for snart tre år siden og jeg har vært der flere ganger, det er blant annet i flittig bruk som åsted for lydsterke konserter. Siden nyttårsleite har jeg hørt rykter om en «Cultural Village» som skulle være en del av anlegget, men jeg har ikke vært i stand til å finne den før i går. Ikke så rart, for den ligger utenfor den «jernbanen» som omslutter det opprinnelige anlegget, og det er ingen skikkelig adkomst dit fra fornøyelsesavdelingen.

Men i går fant vi den altså og den er vel verdt et besøk. Der er tradisjonelle hus fra forskjellige kanter av Uganda; både nord, sør, øst og vest er representert, til dels med et rikholdig utvalg av inventar. Mer kommer sikkert etter hvert, sammen med dokumentasjon av flere lokale byggeskikker. En regnskur som kom mens vi var der, holdt oss inne i kigandahuset, en mindre utgave av Kasubi Tombs som de fleste ugandafarere har besøkt. Det var likevel den største enkeltbygningen, tett fulgt av husene fra Bunyoro og Ankole som ser nesten likedan ut fra utsiden, svære, koniske stråhus. Forskjellen viser seg først og fremst i materialbruk innvendig og i plan, Enid kjente godt igjen tradisjonen hjemmefra i et av ankolehusene. Fra folkemuseene i Norge kjenner vi godt til turistenes undring over de lave dørene i de gamle husene våre. Karamajong har gått mange skritt lenger, inngangen til husene deres er en trang leirtut som bare kan passeres på albuer og knær.

«Cultural Village» er stadig under oppbygging, blir fortsettelsen like god som begynnelsen, vil den etablere seg som en obligatorisk del av enhver rundtur i Kampala.

Fra Kiwatule som er nabosognet vårt i nordøst, dro vi til Ndere Centre som ligger her i Ntinda, men omtrent en kilometer hjemmefra. Det er et fint anlegg, tegnet av en av kollegene mine på Makerere, og er hovedsetet for Ndere Troupe. Ndere Troupe er et musikk- og danseensemble av ypperste merke som holder liv i og videreutvikler tradisjonell musikk og dans fra alle kanter av Uganda og et stykke inn i nabolandene. De har en familieforestilling hver søndag fra seks til ni om kvelden. Til forskjell fra andre konsertgivere her i landet begynner de presis. Alle instrumenter på plass ti på seks, musikerne kommer etter hvert og er i full sving med å stemme fem minutter etterpå og så er det hele igang og fortsetter uten dødpunkter i tre timer. Eller litt mer, de er ikke knuslete og har publikum med på notene til de grader. Ettersom det er en familieforestilling, sørger Ndere Troupe for å få barna aktivt med på scenen til stor moro både for barna selv og det voksne publikumet. Det hele bindes sammen av en konferansier som er vittig, morsom og en ypperlig musiker og danser selv.

Ndere Centre har vel ikke eksistert stort mer enn et års tid, før ga ensemblet forestillinger i Nasjonalteatret. Der kunne de vanskelig få til en slik kontinuerlig virksomhet som de nå har fra sin egen base. Servering har de også, forfriskninger og enkle varmretter, men betjeningen kan bli litt langsom når der er mye folk, som i går, dessuten blir serveringspersonalet distrahert av det som skjer nede på scenen! Den er sentrum i et amfi som gir alle publikummerne glimrende kontakt med det som foregår.

For den som er interessert i Ugandas kulturtradisjoner, både de materielle og immaterielle, vil kombinasjonen av friluftsmuseet i Kiwatule og Ndere-senterets amfiteater en søndagskveld være en stor opplevelse. De som bare vil ha det fryktelig morsomt, kan for så vidt klare seg med Ndere, men Kiwatule vil være en god forberedelse for dem også!

Og billettprisene skal ikke skremme noen, på vanlige virkedager koster det henholdsvis 500 og 1000 skilling for barn og voksne i Kiwatule, i helger og på helligdager fordobles det til 1000 og 2000 som også er prisen i Ndere-senteret. For tiden er det 240 ­ 245 skilling i hver norske krone.

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>