Venner av Ugandas jordbruksprosjekt – nye mål er nådd

VaU, på engelsk NOFU samarbeider med VEDCO i vårt jordbruksprosjekt på 6. året. Nå har bøndene i Kalagala kommet så langt at de har opprettet kooperativer, der bøndene markedsfører og selger produktene. De har en maismølle, slik at de kan male egen og andres mais, og få inntekter av dette.  De kooperative enhetene ledes av et demokratisk valgt styre. KAFA (Kalagala Farmers Association) består av til sammen 30 grupper av bønder, 920 til sammen. Stor var begeistringen da selve president Museveni, den 18. februar i år kom og åpnet den nybygde maismølla. Han var på turne i distriktet, og besøkte ”våre” bønder. Han var så imponert over prosjektet at han samtidig donerte 10 mill. ugandashilling ( ca 30 000 kr). Pengene skal brukes til investeringer i driftsutstyr. Samtidig oppfordret presidenten bøndene til å fortsette å bygge ut kooperativet videre, ”to greater heights beyond the former cooperatives”, siden dette er deres eget initiativ.

Besøk av Presidenten til VEDCO/NOFU prosjektet  (Karl H Solberg) 

I Kalagala er det etablert en kooperativ enhet KAFA. En tilsvarende enhet (KAFAS) er etablert i det andre geografiske område hvor prosjektet vårt opererer, i Nakasongola distriktet.  Etablering av veldrevne kooperasjoner er en forutsetning for vellykket utvikling av jordbrukssamfunn.  Dette bekreftes gjennom erfaring fra alle land som har avansert fra naturalhusholdning til utvikling av en av de viktigste næringsveiene i samfunnet.   Individualisme og fragmentering skaper generelt ikke utvikling på bred basis og slett ikke innen jordbruket.

”Våre” to kooperasjoner har fått sine ”hjem”, bestående av kontorer, møteplass og lagerplass for produkter. Disse fungerer dessuten utad som viktige symboler på samarbeid og gir håp om en ny framtid. Et hovedpoeng er at kooperasjoner eies og drives av medlemmene selv, basert på demokratiske og økonomiske prinsipper.  

 

 

 

 

Bildet viser ”hjemmet” til KAFA

Inntrykket vårt er at begge kooperasjonene arbeider godt. De har høye ambisjoner på vegne av medlemmene. Begge kooperativene (KAFA og KAFAS) er registrert på behørig måte i samsvar med Cooperative Societies Act, og opererer legalt i markedet med hjemmel i denne loven.  Grundig opplæring i etablering og drift av kooperasjon har vært en nødvendig og viktig oppgave for VEDCO. 

Oppgavene til kooperasjonene er mange og varierte og det tar nødvendigvis tid å få alle oppgaver til å fungere tilfredsstillende.  Ikke minst gjelder dette den interne administrasjon med avvikling av møter etter demokratiske prinsipper, fatte nødvendige vedtak og praktisk oppfølging, regnskapsføring, føring av møteprotokoll og informasjonsspredning til medlemmene.

 En kooperasjon må ha inntekter, og hvis den uteblir vil veien til avvikling være kort. Styret fungerer foreløpig uten godtgjørelse.  En viktig oppgave er å hjelpe medlemmene til kollektiv markedsføring av produktene og på den måten bidra til høyest mulig pris, noe de har lykkes med.  Denne virksomheten vil etter hvert gi inntekter til kooperativet. Gode priser på produktene vil skape tillit hos medlemmene og befeste samarbeidet. En annen oppgave er å bidra til å foredle produktene med tanke på verdiskapning og høyere inntekter for medlemmene, også for kooperasjonen. KAFA har arbeidet hardt for å etablere en maismølle, og den er nå på plass. Finansieringen er sikret gjennom egenkapital fra medlemmene, støtte fra prosjektet og et lån, tils. NOK 48 000.

 

 

 

 

Bilde viser bygningen hvor mølla er plassert.

 

 

 

 

 Bildet viser deler av KAFAs maismølle.

Det er utarbeidet en forretningsplan for mølla, som viser at inntektsmulighetene er gode dersom kapasiteten utnyttes fullt ut.  Det fine ved denne planen, selv om den har rom for forbedringer, er at lokalt prosjektpersonell har utarbeidet planen.  

Som nevnt innledningsvis ble mølla innviet av Presidenten 18. februar, ved å klippe over snora til døråpningen.  Presidenten fikk informasjon om prosjektet til VEDCO/NOFU i Kalagala, og ble imponert. Som bevis på anerkjennelse for arbeidet som gjøres donerte han altså Ushs 10 mill til KAFA. Kapitalbehovet i KAFA er stort og pengene vil bli brukt til investeringer i driftsutstyr. Blant annet ble det nevnt etablering av en butikk for salg av innsatsvarer til medlemmene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>