Afrikansk plante gir hjelp til HIV/AIDS-syke

Amarantus-planten styrker immunforsvaret i svært stor grad. Den hjelper HIV/AIDS-pasienter til et bedre liv. Planten dyrkes i jordbruksprosjektene som VaU er med i. Les denne interessante artikkelen av Karl H. Solberg, VaU.

 

Lokal matplante i Afrika (Amaranthus caudatus) med AIDS forebyggende og helbredende virkning. 

Karl H Solberg – Venner av Uganda

INTRODUKSJON

Venner av Uganda (VaU), Norge, og Volunteer Efforts for Development Concerns (VEDCO), Uganda, har i noen år i samarbeidet om et utviklingsprosjekt på landsbygda i Uganda, med støtte fra NORAD. Utgangspunktet er jordbruksutvikling med vekt på matsikkerhet. I prosjektet finner en også mennesker rammet av HIV/AIDS, som krever særskilt hjelp

HIV/AIDS-PROBLEMATIKKEN I JORDBRUKSSAMFUNN

I prosjektområdet, så vel som i Uganda generelt, har jordbruksproduksjon og matsikkerhet på husholdsnivå gått tilbake på grunn av HIV/AIDS.

De berørte og samfunnet for øvrig tappes for energi, noe som fører til at jordbruksproduksjonen går ned. Mye tid går med til å pleie syke og til begravelser. Dette fører i sin tur til mindre deltagelse i jordbruksopplæringen, bøndene dyrker færre planteslag, går glipp av verdifull informasjon og ny teknologi. Resultatet er matmangel og feilernæring, som igjen fører til svekket immunforsvar. Reduserte avlinger gir mindre inntekter, samtidig som behovet for medisin øker. Det blir lite igjen til investering i matproduksjon.

INNSATS FOR HIV/AIDS-RAMMEDE

Mot dette som bakgrunn har vår partner, VEDCO, utviklet et program for å hjelpe de som er rammet av HIV/AIDS i prosjektet.  Programmet fokuserer på diett-terapi. Planter med høyt næringsinnhold og -verdi, og som samtidig er lite arbeidskrevende, blir tatt i bruk. Ernæringsriktig mat har vist seg å ha positiv effekt på immunforsvaret, noe som bidrar til å hindre utbrudd av AIDS.

 AMARANTHUS – PLANTEN SOM STYRKER IMMUNFORSVARET

Som ledd i utviklingen av en best mulig diett for HIV/AIDS-rammede, ble Amaranthusplanten introdusert                         av vår partner VEDCO i prosjektene for få år siden. Man merket fort positiv effekt på helsa til folk med HIV/AIDS, og denne planten er nå satt i produksjon ved alle VEDCOs prosjekter, inkludert prosjektet til Venner av Uganda. Ideen kom fra Kenya hvor slik effekt var registrert gjennom flere år.

Amaranthusplanten kommer opprinnelig fra Sør- Amerika og var grunnstammen i dietten til Aztekerne i Mexico. Planten ble blandet med menneskeblod i forbindelse med religiøse ritualer. Spanierne likte dette dårlig og satte forbud mot bruk av planten, som varte i flere hundre år.

Tradisjonell bruk av Amaranthus i Afrika er som grønnsak, men det er frøene som har tiltrukket seg oppmerksomhet i senere år. Planten er en potensiell inntektskilde gjennom salg på lokale markeder. Den er lite arbeidskrevende og nøysom med hensyn til jordfertilitet, skjønt den reagerer positivt på tilført næring til jorda. Veksttiden fram til modent frø er kort, mellom 45 – 75 dager, og den er tørketolerant. Der andre matplanter gir opp pga tørke, overlever Amaranthusplanten.

Det finnes mer enn 60 arter av planten og tusenvis av hybrider. Den er karakterisert som en ”pseudo-cereal” fordi den ikke tilhører grasfamilien, men produserer frø som kan males til mel. Frøene er svært små – 1000 frø veier mindre en ett gram.

Den mest brukte Amaranthus for produksjon av frø i Kenya, og nå også i Uganda, er Amaranthus caudatus. Den dyrkes også for dekorasjon – de røde halelignende aksene er dekorative. Høyden varierer fra under én meter til over to meter.

Frøene av Amaranthus har nøttesmak. Frøene er brukt for grøt, gjerne blandet sammen med mais og kassava, men det brukes også i lefse (”flatbrød”) (Chapati). En blanding med hvetemel blir brukt til kaker. Det heter at frøet er brukbart for popkorn. Barnemat, laget av Amaranthus, kan ernæringsmessig sammenlignes med den som kan kjøpes i butikker.

Frøet inneholder ca 16 % protein, sammenlignet med 10 % hos de fleste kornslag. Proteinet har dessuten ekstremt høy kvalitet. Proteinet er lett fordøyelig og absorberes lett. Blandet sammen med andre kornslag gir det en komplett proteindiett.

I motsetning til andre kornslag har proteinet i frø av Amaranthus høyt innhold av aminosyren lysin, som gjør den ekstra verdifull for HIV/AIDS-rammede mennesker. Lysin hjelper kroppen bl.a. til å stoppe framvekst av herpesviruset, som svekker immunforsvaret hos HIV/AIDS-pasienter. I tillegg inneholder proteinet aminosyrene methionine og tryptophan.

Frøet har også høyt innhold av kalsium, fosfor, jern, kalium, sink og vitamin E og B-kompleks.  Fibrene er bløte og har fin struktur, som gjør det unødvendig å fjerne fibrene fra melet.

Fra Uganda er det rapportert at en blanding av mel av Amaranthusfrø og tørka blader av treslaget Moringa oleifera[1] brukes til grøt i forholdet: en kopp Amaranthusmel pluss en teskje Moringapulver pr. liter melk eller vann i HIV/AIDS bekjempelsen. Det hevdes at grøten gir bedre resultater mot HIV/AIDS relaterte sykdommer enn den medisinen som tilbys. Da slipper de  bivirkningene av medisinen. Folk sier at denne blandingen kan spises uten at man blir stigmatisert, noe som hindrer mange i å oppsøke helsesentrene for medisin. Mennesker som spiser grøt av Amaranthusfrø, styrker immunforsvaret, energien kommer tilbake og de plages sjelden av AIDS-relaterte sykdommer.

Bruk av Amaranthus er rapportert som kurmiddel i forbindelse med mange sykdommer relatert til feilernæring og underernæring (for eksempel kwashiorkor) samt hjerterelaterte sykdommer som høyt blodtrykk. Også mot tuberkulose og diabetes har den en helbredende effekt.

I prosjektet til Venner av Uganda, forteller mange HIV/AIDS-rammede om et bedre liv etter å ha begynt å spise mer variert kost ved tilsetning av  Amaranthus

En av de kvinnelige deltagerne i prosjektet var sterkt rammet av HIV/AIDS i 2006 – hun var helsemessig for svak til å kunne gjøre seg nytte av tilgjengelig HIV/AIDS-medisin. Utbrudd av AIDS-relaterte sykdommer forekom 2-3 ganger i måneden. Så begynte hun med en anbefalt variert diett. Etter 4 måneder økte vekten fra 44 til50 kgog forbedret helsetilstand ga grunnlag for å ta medisin, i tillegg til anbefalte diett. Kroppsvekten økte ytterligere til60 kgog hun ble kvitt utbruddene av HIV/AIDS relaterte sykdommer. Hun er nå aktiv med produksjon av grønnsaker og bananer, og har etablert en liten forretning som gir litt inntekter til husholdningen.

Rapporten forteller at en helhetlig innsats innen ernæring og hygiene og bruk av bestemte matvekster, har gitt påtagelige forbedringer hos HIV/AIDS-rammede mennesker i prosjektet. Etter relativt kort tid hadde 54 % av deltagerne anbefalt kroppsvekt (BMI) sammenlignet med starten da 83 % hadde for lav kroppsvekt (BMI). Mennesker med HIV/AIDS opplever å bli syke en gang i halvåret mot tidligere en gang i måneden.

Konklusjonen er at riktig ernæring, med Amaranthus som et sentralt næringselement, styrker immunforsvaret hos mennesker med HIV/AIDS, gir energi og livsmot. Hjelp til å komme i gang med inntektsgivende arbeid fører til at ”dødsdømte” mennesker kan vende tilbake til normal hverdag, og at de selv kan dyrke den maten som opprettholder livet til tross for HIV-viruset i kroppen.

HVA BØR VI LÆRE AV DETTE

En kan filosofere over hvilke dramatiske endringer som kunne finne sted på det afrikanske kontinentet hvis HIV/AIDS rammede mennesker tar i bruk riktig ernæring som middel for å kunne leve et tilnærmet normalt liv med HIV-viruset i kroppen. Resultatene fra bruk av Amaranthus i flere prosjekter i Uganda er så entydig positive at tiden er inne til handling.

Kostnadene ved å hjelpe millioner av mennesker til en bedre hverdag, med mindre sorg, smerte og bekymringer, er små. Daglig bruk av selvprodusert Amaranthus i kosten viser at en langt på vei kan erstatte ekstremt dyre medisiner. Dette er en oppsiktsvekkende kunnskap som bør påkalle oppmerksomhet og øyeblikkelig innsats.

Innsats på området gir synergieffekter som imøtekommer en rekke hovedmålsettinger i norsk bistand, bl.a. hjelp til kvinnene (som står for dyrking av jorda og produserer mat og som rammes sterkest av sykdom), til fattigdomsbekjempelse, kampen mot HIV/AIDS, bedre matsikkerhet, bedre økonomi, osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1] Moringa oleifera er et tropisk treslag opprinnelig fra India, med mange anvendelsesmuligheter. Det meste av treet kan bli brukt både som mat, eller mattilsetning, for mennesker og dyr. Bladene, som brukes bl.a. til te, har lavt innhold av fett og kullhydrater, men er rik på mineraler (jern) og vitamin B.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>