Venner av Uganda i 25 år

Av Kari Norunn Vesterhus.

I forbindelse med foreningens 25 års jubileum har Kari Norunn Vesterhus lett igjennom foreningens ikke helt systematiske arkiv for om mulig å finne en rød tråd. Og den er der. Engasjement for Uganda og våre venner der gjennomsyrer foreningens aktivitet hele veien. Men forskjellige tider har gitt forskjellig fokus. Her følger en gjennomgang av viktige hendelser i foreningens liv.

Foreningen ble stiftet på møte 16. juni 1978. Asbjørn Tønjum som hadde sendt brev til tidligere fredskorpsdeltakere og andre som hadde arbeidet i Uganda for å lodde stemningen for en forening.

Det første styret fikk følgende sammensetning:
Formann Arne Jordbræk
Nestformann Svein Manum
Styremedlemmer: Kaare Berg, Ingrid Opdøl og Asbjørn Tønjum.
Varamedlemmer til styre: Magne Flikke, Inger Ubøe og Arnt Aanonsen.

Formålet til foreningen ble alt den gang «å støtte arbeidet for en økonomisk, sosial og kulturell utvikling av landet på demokratisk grunn.»

Pr. 1. desember 1978 hadde 46 meldt seg inn i foreningen, et halvt år senere var medlemstallet 60.

I januar 1971 hadde Idi Amin tatt over makten i Uganda. Forholdene i landet ble som kjent meget urolige i landet i den tiden han styrte, til uti 1979.

Norske ugandaveteraner fulgte situasjonen i landet nye i denne tiden, men informasjonen var til dels motstridende. Bruddet mellom Norge og Ugana kom i 1973, etter dette hadde Norge ingen offisiell forbindelse med landet i en del år.

Foreningen arbeidet for at det måtte settes inn «hjelpetiltak» så snart Amin ble styrtet. Ut fra den informasjonen som kom fra pressen var det tydelig at mange hadde det svært vanskelig og mye var brutt sammen i landet. Foreningen hadde i denne tiden kontakt med tilsvarende forening i Danmark og utvekslet informasjon om forholdene i landet .

Amin ble styrtet i 1979, en ny sentralregjering overtok i landet, denne fikk to år på seg til å skrive ut nyvalg.

Styret i VaU sendte i april 1979 ut spørreskjema til sine medlemmer, og andre, med spørsmål om noen var klar for nødhjelpsoppdrag i Uganda. Om lag 70 svarte positivt på denne henvendelsen.

På årsmøte i 1980 ble det understreket i handlingsprogrammet at styret skulle ha i oppdrag å følge utviklingen i Uganda.

VaU var svært lite aktiv utad på 1980-tallet på grunn av de urolige og uoversiktlige forholdene i landet og Norges offisielle holdning. Men VaUs styre arbeidet iherdig via politikere og ansatte i bistandsorganisasjoner for å få gehør for norsk hjelp til Uganda. Et konfidensielt notat fra 1979 forteller om «politisk press på Regjeringen for å få i stand hjelpetiltak». Dette arbeidet ga ikke resultat, Norge hadde ingen offisielle forbindelser med landet.

Referatet fra styremøte i august 1985 konstaterer at «Situasjonen i Uganda er noe uklar» (og de overdrev ikke!)

På styremøte i september 1990 «tok de opp trådene» fra tidligere, fra referat fra styremøte i februar 1985 og referat fra siste årsmøte i 1981. I november 1990 ble det holdt ekstraordinært årsmøte og nytt styre ble valgt. På møte ble det enighet om igjen å ordinær aktivitet i samsvar med foreningens formålsparagraf og tidligere handlingsprogram. På dette møte ble Arne Jordbræk valgt til foreningens formann.

Kontakt med Ugandas ambassade i København i 1994 om et mulig landsbyprosjekt ga resultat, og foreningen fikk foreslått et sted for prosjekt. Foreningen bevilget kr 20.000 til forprosjektet som ble satt i gang umiddelbart. Resten er historie mange av oss kjenner, og den beskrives blant annet i Ingrid Opdøls artikkel annetsteds på nettsidene.

Prosjektene våre har de senere årene vært VaUs hovedaktivitet og raison d´etre. Først under ledelse av Ingrid Opdøl, og senere under Torstein Herfjord har vår lille forening gjennom frivillig arbeide bidratt til å skape store ting.

Av andre aktiviteter de senere årene kan vi nevne:

  • Generalforsamling, sommerfest og høstmøte hvert år
  • Medlemsturer til Uganda i 1994, 1997, 2000 og 2003.
  • Møte med Ugandas president Yoweri Kaguta Museveni i 1994. Arrangementet ble holdt i samarbeide med Uganda Association in Norway.
  • Utviklingen og driften av nettstedet www.vau.no

I tillegg har styret og medlemmene stått for en rekke andre små og større oppgaver, som å svare på allverdens henvendelser, holde foredrag og informasjonsmøter, arbeide for kontakt med Ugandere i Norge osv. osv. Jubililanten er vital!.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>