En bok som føler Afrika på pulsen

Ryszard Kapuscinski: Ibenholt
Aschehoug 2001
Pris kr. 328,-
For den som har tilbrakt noen tid i Afrika, vil Kapuscinskis bok Ibenholt framkalle gjenopplevelsens glede og smerte.

Forfatteren har som journalist i noen titalls år krysset Afrika fra østtil vest, fra nord til sør. Inntrykk fra sine mange og lange opphold i verdensdelen har han her samlet mellom to permer og Uganda er tildelt flere avsnitt.

Hans arbeid som korrespondent har ofte brakt ham i skuddlinjen i krigssoner, og han har skrevet reportasjer fra mange dramatiske begivenheter. Det er likevel framstillingen av menneskenes hverdag som preger boka, og beskrivelsen av hvordan de dramatiske begivenhetene setter sine spor i deres sinn og skinn. Det er et levende og mangfoldig persongalleri som rulles opp. Vi treffer folk på larmende markeder, i trange togkupeer, i skitne bakgater eller på en bortgjemt shamba.

Forfatteren bruker alle sine sanser og formidler sine inntrykk på en måte som får lukten av råtten frukt og karry til å rive i nesen og gjenlyden av trommer til å synge i ørene. Her er alt med fra den ugjennomtrengelige jungelen til den øde ørkenen, fra landlig idyll til storbyens slum. Her lever misjonærenes guder side om side med forfedrenes ånder.

Kapuscinski skildrer også korrupte ledere, stammemotsetninger, blodige folkemord og kolonitidens etterslep, og han gir sine synspunkter på mange av disse forhold. Dette er likevel ikke en oppskriftsbok for «gode løsninger». Det er først og fremst en bok som føler Afrika på pulsen. Du bør unne deg å lese den.

Vesla Vetlesen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>