Familier i Vedco-prosjektet: Første møte med Basil Wafula og familie, november 2006

Basil Wafula bor i Kalagala sub county. Det var første gang jeg besøkte ham. Jan, Karl og Svein besøkte ham i august. Basil var godt forberedt da vi kom og hadde skrevet ned en del informasjon om seg selv som han leste opp. I tillegg fikk jeg spurt han om noe av det jeg lurte på.Basil er LC1 i Busakwa som er landsbyen der han bor. Han arbeider i landsbyens helseteam blant annet med å dele ut malariamedisin. Han var en av initiativtagerne til Busakwa- Buyodo farmers group som ble etablert i 2004. Det er bare et halvt år siden denne gruppen kom med i VEDCOs program. Gjennom VEDCO programmet har han også klart å verve nye medlemmer til gruppen.

Fra VEDCO har Basil fått hjelp til å starte med bananer, kassawa, yams og andre grønnsaker. Alt dette var for «multiplication». Det vil si at han må gi planter videre til andre bønder. Han har også fått grunnleggende opplæring i praktisk jordbruksarbeid, og ønsker å fungere som en rollemodell for andre bønder. Basil er i ferd med å starte med høner og griser.

Gris med unger

Gris med unger

Han hadde et borehull ca. 100 m fra huset, så tilgangen på vann var bra. Uten for huset sitt hadde han et tre bugnende av sitroner. Jennifer fra VEDCO benyttet anledningen til å handle.Basil snakker så godt engelsk at jeg tenkte hadde måtte ha gått secondary school. Det hadde han ikke, bare fullført primary. Men han fortalte at han hadde bodd lenge hos en onkel i Nairobi. Der hadde han lært både engelsk og swahili.

Basil har seks barn og kona var høygravid. Da han spurte om støtte til barna, tenkte jeg i mitt stille sinn at kanskje burde han lære familieplanlegging.

Basil var i gang med å bygge nytt hus, men det så ut som om arbeidet hadde stått stille en stund. Det er klart de strever med finansiering. Kona hans sydde kansuer (lange kjortler som menn bruker). De var pent sydd og hun solgte dem for 15.000 ush. De laget også noen nydelige små feiekoster som de solgte for 2000 sh. Iris og jeg syntes det var ille og kjøpte hver vår for 5000 sh.

Dette var en familie som satte stor pris på å få besøk og som gjerne ville vise fram hva de gjorde for å tjene til livets opphold. Det blir nytt besøk hos Basil og familien ved neste prosjektreise.

Anne Carling, november 2006

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>