Catobrev 69

20 små liv

… gikk tapt i en brann forrige uke. Et av dormitoriene på Budo Junior School tok fyr og tyve av småjentene i åtteårsalderen klarte ikke å komme seg ut. De ble begravet i går, samtidig kom det melding om en ny dormitoriebrann, uten dødsofre denne gangen, men nok en påminnelse om hvor risikabelt det er å sende fra seg barna sine til overfylte skoler som først og fremst er forretningsforetagender.

Skoler i alminnelighet og internatskoler i særdeleshet er en vekstindustri her i landet og ettersom håndhevelsen av det vesle som finnes av forskrifter er så som så, er det ikke uvanlig å finne overfylte dormitorier der det snaut er mulig å snu seg mellom trehøydes senger. Ikke sjelden er det klasserom som er blitt omdefinert til sovesaler uten at sikkerhetsforanstaltningene har holdt følge. På Buddo var det visstnok nettopp et slikt omdefinert klasserom som ble dødsfellen for tyve åtteåringer.

Foreldre tror oppriktig at de gjør barna sine en tjeneste dersom de har råd til å sende dem på internatskole så tidlig som mulig. Det finnes til og med internat barnehager her i landet. Jeg foretrekker å tro at de aller fleste som velger slike tilbud mener de har barnas beste for øye, selv om noen også kan ha andre motiver. Internatsystemet er en del av arven fra de britiske beskytterne, Uganda var jo ikke koloni, men et protektorat. Den britiske overklassen sendte sine barn på fine og velrennomerte internatskoler, så var de brysomme ungene av veien, jo dyrere skole, jo bedre samvittighet.

Så lenge skolene var få her i landet og avstandene store, var internatet et rasjonelt valg. Slik er det ikke lenger, jeg vet tilfeller der grunnskolebarn er på internat i gangavstand hjemmefra! Vi har en syvendeklassing her i huset, han trener på å ta eksamen, PLE – Primary Leaver Exams, og skolen ville ha syvendeklassingene sine i internat, eksamenstreningsleir så å si. Det skulle koste 250 000 skilling ekstra. Denne gangen satte jeg foten ned, jeg sanset det ikke da det samme var aktuelt for broren hans i forfjor. Gutten vil være mye bedre tjent med bøker for et tilsvarende beløp og det tror jeg han er enig i, vi gikk halvveis amok i bokhandelen. Elevene har jo ikke bøker her, i beste fall får de låne klassesett i timene, ellers må de klare seg med notater basert på lærernes mer eller mindre pålitelige gjengivelse av bokteksten.

Tenk om noen av de ressursene som brukes til å bygge sovesaler og til å betale for å oppbevare barna i dem, ble brukt til skolebøker isteden! Færre ville omkomme i skolebranner og flere ville begynne å lese bøker.

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>