Catobrev 33

Det hender så mangt…

Og tiden går uten at jeg rekker å rapportere om det. I går og i dag har Electoral Commission hatt annonser i henholdsvis Monitor og New Vision med bilder av dobbeltregistrerte velgere. Med vår tidligere dekan fra Faculty of Technology, Dr. Badru Kiggundu i spissen, har valgkom-misjonen fått i stand et digitalt velgerregister med bilder og en database som sjekker dubletter som ikke behøver være identiske. At hensikten bak dobbeltregistreringen har vært å tilføre ekstra stemmer i en eller annen retning, er ganske klart. Selv om bildene helt tydelig viser samme person, er frisyrer og skjortekrager forskjellige. Det skal bli interessant å se hva som skjer videre, noen er opplagt blitt overrasket og straffen for den som ikke benytter de nærmeste par ukene til å bestemme seg for hvilket sted han eller hun vil stemme fra, er rimelig stram ettersom vedkommende «commits an offence and liable on conviction to a fine not exceeding thirty currency points (shs. 600 000=) or imprisonment not exceeding one year or both».

Før nasjonalforsamlingen ender sesjonen i begynnelsen av juli, skal vi ha folkeavstemning nemlig, om politisk system her i landet. Mange synes de 30 milliarder skilling det vil koste, kunne brukes bedre ettersom grunnloven riktignok foreskriver folkeavstemning for å avgjøre hva slags politisk system vi skal ha, «ikke-parti» eller «flerparti» system, men også har en alternativ og mye billigere løsning der nasjonalforsamlingen avgjør saken etter råd fra distrikts-forsamlingene.

Ettersom de fleste mener at «ikke-parti» løsningen er blitt en illusjon, at vi nå har en merkelig hybrid av en ettpartistat med åpning for en viss partivirksomhet, er det mer eller mindre klappet og klart for et flerpartisystem. Men det er ikke sikkert, nesten 80% av folket bor på landsbygda og leser få eller ingen aviser, noen har radio og FM-stasjonene er legio, bare at dekningen kan være så ymse når man kommer et stykke bort fra hovedveiene. Om den delen av disse 80% som kommer til å stemme, vil ha noen forandring i forhold til det er blitt vant til gjennom nesten 20 år, kan være litt uvisst. NRM-O (National Resistance Movement — Organisation) som partiet heter, har meldt seg på til folkeavstemningen som støtteparti for en overgang til flerpartistyre, men om det er nok til å svinge stemningen på landsbygda er det slett ikke alle som er sikre på.

Denne folkeavstemningen er en del av overgangsprosessen som skal være ferdig til parlaments- og presidentvalgene neste år. For den prosessen har regjeringen satt opp en plan eller «road map» som slikt heter nå, den ligger de langt etter. Mange tror at det er med hensikt og at hovedsaken er blitt forslaget om å endre grunnloven så det ikke lenger skal være noen begrensning på antallet ganger presidenten kan gjenvelges, det vil åpne for enda noen perioder for Museveni som ellers må trekke seg tilbake etter to perioder under Grunnloven av 1995. I virkeligheten har han jo regjert siden januar 1986, så de som ikke liker ham så godt lenger, sier han er ute etter sin femte periode.

Blant de som ikke lenger er så fascinert av Museveni er også ²The Donor Community². Britene annonserte nettopp at de ville holde tilbake en del av sin bistand fordi overgangsprosessen gikk for langsomt, nå ser det ut som Irland følger opp. En tidligere amerikansk ambassadør, John Carson, har skrevet en kritisk artikkel i Boston Globe som har vært gjengitt her. Han kom-menterer blant annet kampanjen for grunnlovsendringen til fordel for gjenvalg av Museveni. Som svært mange andre afrikanske ledere, antyder Carson, har Museveni vanskeligheter med å trekke seg tilbake fordi en eventuell etterfølger ville snuble over skjeletter i skapene på State House, i dette tilfelle først og fremst knyttet til virksomhetene til lillebror og junior. Det har avfødt en sterkt følelsesladet reaksjon fra Janet Museveni som forsvarer familien sin mot det hun sier er bakvaskelser og sladder og at Uganda har grunn til å være takknemlig fordi Gud har gitt landet en mann som Yoweri Kaguta Museveni.

Så her er ingen mangel på begivenheter og fortsettelse følger!

Cato

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>